Gökçek dönemindeki ihalelere konulan şartnameler, kaynaklarının belirli kişilere nasıl aktarıldığını gözler önüne serdi. Belediyenin, Atlantis AVM ile “Batı Merkez” metro istasyonu arasında bulunan vagon işletmesi ihalesine katılım için, “Ankara’da bir park içinde en az 5 kafeterya işletiyor olmak” şartı konulduğu belirlendi

Gökçek'in ihalesine adrese teslim demek masum kalır: Aynı anda 5 kafeterya işleten katılabilir şartı

Mustafa Mert Bildircin

Belediye başkanlığından istifa etmeden önce belediyeye ait 60 büfeyi yakınlarına ihale ettiği öne sürülen Melih Gökçek döneminde yapılan ihaleler, kamu kaynaklarının dağıtımındaki kayırmacılığı ortaya koydu. Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı taşınmazlara ait dosyalarda yapılan incelemeler, belediyenin mülkiyetindeki taşınmazları usule aykırı şekilde belirli kişi ya da kurumlara kiraladığını gün yüzüne çıkardı. Gökçek döneminde yapılan birçok ihalenin rekabeti engelleyici katılım şartları ile kamuyu zarara uğrattığı tespit edildi.

REKABET ENGELLENDİ

Kiralama dosyalarında yapılan incelemeye göre, Beypazarı’ndaki Ankara Parkı’nda bulunan kafeterya, halı saha, halı sahanın işletme binası ve ekmek evini bir bütün olarak 10 yıllığına kiraya verilmesi için ihale açıldı. Mayıs 2014’te yapılan ihalenin, “İhaleye Katılacaklardan İstenilen Belgeler” kısmına, rekabeti engelleyici, “İhale tarihi itibarıyla en az 250 işletme (kafeterya, otopark, lokanta, fuar, konukevi, kongre salonu, sera, parklar, düğün salonu, büfe) işletmeciliği yaptığına veya yaptırdığına dair kira sözleşmesi (…)” maddesi yerleştirildi.

Ankara Yenimahalle’de bulunan, “Batı Merkez Metro İstasyonu” ile Atlantis AVM arasında bulunan tren vagon işletmesi ihalesi de ihale dosyasına konulan özel şartlar ile belediyenin iştiraki ANFA’ya bırakıldı. Mayıs 2017’de yapılan ihalenin teknik şartnamesinin, “İhaleye Katılacaklarda Aranan Şartlar” kısmı, “İhaleye Ankara’da kamuya ait park alanları içerisinde en az beş kafeteryayı bir arada en az beş yıl süre ile işleten veya işlettiren gerçek ve tüzel kişiler katılabilecektir” şeklinde düzenlendi.

YALNIZCA TEK İSTEKLİ KATILABİLDİ

Tartışmalı ihaleler bunlarla da sınırlı kalmadı. Beykent’teki Kanuni Sultan Süleyman Bulvarı’nda yer alan kafeteryanın 10 yıllığına kiralanmasına ilişkin Eylül 2016’da yapılan ihaleye de kişiye özel başvuru şartları konuldu. İhaleye yalnızca, “Rekreasyon alanları içerisinde en az 10 işletmeyi en az beş yıl süre ile bir bütün olarak işleten veya işlettiren gerçek veya tüzel kişilerin” katılabileceği bildirildi. Belediyenin, rekabeti engelleyici şartı nedeniyle ihaleye yalnızca tek istekli katıldı ve ihaleler aynı belediye şirketi üzerine bırakıldı.