Demirören Grubu’nun borçlarına karşılık Ziraat Bankası’na devredildikten sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, “rezerv alan” ilan etmesiyle imara açılan Kemerköy’deki 200 bin metrekarelik deprem toplanma alanında seçim öncesi bitirme gayretiyle 24 saat çalışılan inşaatlarda ağaç katliamı başladı.

Göktürk deprem toplanma alanında ağaç katliamı başladı!
Fotoğraf: BirGün

HABER MERKEZİ

Demirören Grubu’nun borçlarına karşılık Ziraat Bankası’na devredilerek imara açılan deprem toplanma alanına iş makinaları girdi.

Emlak Konut’un taşeronu Cevahir İnşaat’ın iş makinaları, 20 yaşın üzerinde bazıları asırlık meşe, fıstık çamı gibi çok sayıda ağacı kesmeye başladı. Katliamı engellemek için Orman Bölge Müdürlüğü’ne yapılan başvurular da “özel mülk bir şey yapamayız” gerekçesiyle sonuçsuz kaldı.

Halen e-devlet’te ve Eyüpsultan Belediyesi’nin web sitesinde, Avrupa Yakası’nın en büyük deprem toplanma alanı olarak görülen Kemerköy’deki yeşil alan talanı Ziraat Bankası’nın toplam 200 bin metrekare alana 600 konut yapmak için TOKİ ile anlaşmasıyla başladı. Açılan 60’ın üstünde dava, 2 yürütmeyi durdurma kararı ve bölge halkının direnişine rağmen 31 Ekim 2022 sabahı 650 polis eşliğinde taşeron firmalar Cevahir ve Özyazıcı’nın iş makinaları çalışmaya başlamıştı. Cevahir İnşaat site duvarlarını yıkarak kendine yol açarken İSKİ’ye ait alanda Cendere’nin kollarından biri olan Bağ Deresi üzerinde de kaçak bir köprü inşa etmişti. Silüet izni de alınmadığı için İstanbul İmar Müdürlüğü 15 Aralık’ta Eyüp Sultan Belediyesi’ne bir yazı göndererek inşaatların durdurulmasını istemiş ancak AKP’li belediye kararı uygulamamıştı.

gokturk-deprem-toplanma-alaninda-agac-katliami-basladi-1137845-1.

"YAĞMAYI SEÇİM ÖNCESİ BİTİRME TELAŞINDALAR"

Kemerköy’deki hukuk ihlallerine çevre katliamının da eklendiğini belirten Göktürk Yeşil Kalsın Girişimi Eş Sözcüsü Gülseren Onanç, “31 Ekim’de başlayan yağmayı seçimler öncesi bitirme telaşındalar. Valilik, 'kamu yararı' gerekçesiyle 24 saat çalışma izni verdi. Önce ağaçları budadılar, şimdi kökünden kesiyorlar. Oysa burası hem yeşil alan hem de Avrupa Yakası’nın en büyük deprem toplanma alanı. 50 bin nüfuslu Göktürk’te 3 büyük deprem toplanma alanı vardı. Eyüpsultan Belediyesi, Göktürk Futbol Sahası ve Fen İşleri arazisini imara açtı. Buradaki 200 bin metrekare yeşil alanı da Ziraat Bankası betona boğuyor. Eğer bu katliam durdurulmazsa geriye 24 bin 500 metrekare yani kişi başına yarım metrekare deprem toplanma alanı kalacak. Büyük Marmara depremi beklenirken deprem toplanma alanımıza dokunmayın çağrımızı yineliyoruz” dedi.