Demirören’in borcuna karşılık Ziraat Bankası’na devredilen Göktürk’teki araziye yapılacak konut projesi için yandaşlara 3,8 milyar TL ödenecek. Projeyi Kalyoncu’nun ortağı Özyazıcı ile AKP’li Cevahir’in şirketi yapacak.

Göktürk projesi yandaşa yaradı
Bölge halkının tepkisine rağmen iş makineleri arazide çalışmaya başladı. (Fotoğraf: Twitter/YesilGokturk)

İsmail ARI

Demirören Holding’in aldığı krediyi ödemediği için Ziraat Bankası’na devredilen İstanbul Göktürk’teki araziye yapılacak lüks konut projesi için yandaş müteahhitlere milyarlarca lira ödenecek. Demirören Holding’den Ziraat Bankası’na geçen 224 bin metrekarelik araziye Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. tarafından 91 villa ve 559 dairenin yer aldığı lüks konut projesi inşa edileceği açıklanmıştı.

Emlak Konut ise projeyi inşa ettireceği şirketleri Kamuoyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) bildirdi. KAP’a yapılan bildirimlere göre, Özyazıcı İnşaat ile 19 Ekim tarihinde KDV hariç 1 milyar 550 milyon TL, Cevahir Yapı Şirketi ile de 24 Ekim tarihinde KDV hariç 2 milyar 295 milyon TL değerinde sözleşme imzalandı. Böylece iki şirkete KDV hariç toplam 3 milyar 845 milyon TL ödenecek.

İKTİDARA YAKIN İSİMLER

Emlak Konut’un sözleşme imzaladığı Özyazıcı İnşaat’ın sahibi Ahmet Özyazıcı, Turkuvaz Medya Grubu’nun yönetim kurulu başkanı olan Ömer Faruk Kalyoncu ile ortak. Ozr Yapı Ticaret Anonim Şirketi, 2018 yılında Ömer Faruk Kalyoncu ve Ahmet Özyazıcı ortaklığında 60 milyon TL sermaye bedeli ile Özyazıcı İnşaat’ın genel merkezinde kuruldu. Öte yandan Özyazıcı, Kalyoncu’nun yönetim kurulu başkanı olduğu ZRS İnşaat isimli bir başka şirkette yönetim kurulu başkan yardımcısıydı.

Lüks konut projesini inşa edecek bir diğer şirket olan Cevahir Yapı’nın iktidarla sıkı ilişkileri bulunuyor. Şirketin yönetim kurulu başkanı Reşat Cevahir’in oğlu İslam Cevahir’in nikah şahidi 2010 yılında dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan olmuştu. Cevahir Yapı’nın ortakları arasında yer alan, 2002’de AKP’ye katılan ve 2015 yılında yaşamını yitiren İbrahim Cevahir de yer alıyordu. İbrahim Cevahir’in de 2015 yılındaki cenazesine de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan katıldı.

HALK EYLEM YAPMIŞTI

Öte yandan konut projesine karşı bölge halkı eylem yapmıştı. Milletvekillerinin de destek verdiği eylemde bölge halkı nöbet tutmuş, arazinin yapılaşmaya açılmasına tepki göstermişti. Eyleme destek veren CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, “Doğayı talan edenler, doğa için mücadele eden insanlara saldıranlar ve Demirören! Sizleri izliyorum. Durmanızı öneririm” ifadelerini kullanmıştı.

***

DEMİRÖREN ALDIĞI KREDİYİ ÖDEMEDİ

Demirören Holding, Ziraat Bankası'ndan aldığı 300 milyon dolar ve 1 milyar 118 milyon lira krediye karşılık Kemerburgaz’da bulunan ve üzerinde golf sahalarının bulunduğu arazileri ipotek ettirdi. Demirören kredi borcunu ödemediği için söz konusu ipotekli araziler, Ziraat Bankası’na devredildi. Ziraat Bankası da araziye konut projesi inşa ettirmek için Emlak Konut ile anlaştı. Lüks konut projesinde, yüzme havuzu, fitness salonu, sauna ve buhar banyo alanlarının da yer alacağı ve proje kapsamında 91 adet villa yapılacağı ve proje tamamlandığında alanda yaklaşık 2 bin 400 kişinin yaşamını sürdüreceği belirtildi. Ayrıca proje kapsamında bin 25 araçlık kapalı otopark bulunacağı ve projenin 1 milyar 978 milyon TL’ye mâl olacağı açıklandı. Konut projesi için alandaki ağaçların da kesileceği ve taşınacağı belirtilmişti.