Göktürk Yeşil Kalsın Girişimi, Demirören Grubu’nun borçlarına karşılık Ziraat Bankası’na devredilen yeşil alandaki inşaat çalışmalarının durdurulmasını talep etti. Deprem toplanma alanı da olan arazideki iş makinalarının deprem bölgesine yönlendirilmesi için çağrı yapıldı.

Göktürk Yeşil Kalsın Girişimi: Talanı durdurun, iş makinalarını deprem bölgesine yönlendirin

HABER MERKEZİ

Demirören Grubu’nun borçlarına karşılık Ziraat Bankası’na devredildikten sonra Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın, “rezerv alan” ilan etmesiyle imara açılan Kemerköy’deki yeşil alan talanına karşı başlatılan mücadele devam ediyor.

Göktürk Yeşil Kalsın Girişimi’nden yapılan açıklamada, deprem toplanma alanı da olan arazide inşaat çalışmalarını sürdüren Emlak Konut’un müteahhit şirketlerine çağrıda bulunuldu.

‘HEMEN DEPREM BÖLGESİNE GÖNDERİN’

“Ziraat Bankası, Emlak GYO, Cevahir İnşaat ve Özyazıcılara açık çağrı! Talanı durdurun, iş makinaları ve insan kaynağını deprem bölgesine yönlendirin” başlıklı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Kahramanmaraş, Malatya, Adıyaman, Gaziantep, Diyarbakır, Hatay, Kilis, Adana, Osmaniye, Şanlıurfa’da yaşayan vatandaşlarımızın bu felaket karşısında yalnız ve çaresiz olduğunu görmek bizi kahrediyor. Ölü ve yaralı sayısının çok yükseleceğinden endişe duyuyoruz. Biz Göktürk Yeşil Kalsın Gönüllüleri olarak ilk günden itibaren deprem bölgesindeki kardeşlerimiz için yardım seferberliği başlatırken, İstanbul’un en büyük deprem toplanma alanı olan yeşil alanlarımızdaki talan da 7/24 hız kesmeden devam ediyor. Sanki büyük bir felaket yaşanmamış gibi iş makinaları çalışıyor. Çukurlar kazılıyor, betonlar dökülüyor, ağaçlar kesiliyor.

Oysa ülkemizdeki her iş makinasına, her inşaat işçisine acil, hemen deprem bölgesinde ihtiyaç var. İnsanların, “Dozer yok mu, Kepçe yok mu?” feryatlarını tüm dünya duyuyor ama yeşil alanlarımıza çöken Ziraat Bankası, inşaat işini devrettiği Emlak Konut GYO ve onun taşeronları Cevahir ve Özyazıcı İnşaat duymuyor ve durmuyor! Buradan bir kez daha sesleniyoruz. Talanı durdurun; elinizdeki iş makinalarını, nitelikli iş gücünü hemen şimdi deprem bölgesine gönderin.”

YEŞİL ALANLAR İNŞAAT RANTINA AÇILDI

“Yaşadığımız kader değil. Sorumluyu Tanıyoruz. Depremin geleceği biliniyordu. Bölgedeki hastane, havaalanı, belediye binası gibi birçoğu yeni yapılan kamu binaları bile çöktü. Bu çöküş aynı zamanda rant ve talan zihniyetinin çöküşüdür” denilen açıklamada, “Deprem hattını yapılaşmaya, şehirlerde bütün yeşil alanları inşaat rantına açan bakanlıklar, deprem yönetmeliğine uymayan müteahhitler, müteahhidi denetlemeden ruhsat veren belediyeler, insan yaşamını hiçe sayanları tanıyoruz ve buna isyan ediyoruz” ifadeleri yer aldı.

DEPREM TOPLANMA ALANI ÜZERİNE YAPILIYOR!

Göktürk Yeşil Kalsın Girişimi taleplerini şöyle sıraladı:

• Şehir hastaneleri, Kanal İstanbul, lüks konut yapan TOKİ projeleri gibi kamu kaynaklarının betona gömüldüğü ve müteahhitlere büyük rantların aktarıldığı projeler derhal durdurulsun.

• “Rezerv Yapı Alanı” adı altında çoğu deprem toplanma alanı olan yeşil alanlardan ve rant yaratma projesi olan bütün projeler durdurulsun.

• Devlet eliyle zenginleşen müteahhitler öncelikli olarak bütün araçları ve insan kaynaklarıyla deprem bölgesinde yardım bekleyenlere yardım etsin; bu ülkeden aldıkları kaynakları geri versinler.

• Devlet ve kamu bankaları deprem bölgesinde mağdur olanlara depreme dayanıklı konut yapsın.

Yakın bir gelecekte beklenen İstanbul depremine geç kalmadan hazırlanmak devletin ve kamu kurumlarının görevidir. Avrupa yakasının en büyük deprem toplanma alanı da olan 350 bin metrekarelik yeşil alanlarını Demirören’in borcuna karşılık olarak rant projesine çeviren zihniyetin bir an önce bu yanlıştan dönmesini talep ediyoruz.

• Ziraat Bankası ve Emlak GYO İstanbul’un en büyük deprem toplanma alanı üzerine yaptığı rant projesini hemen durdursun. Satış işlemlerine başlanmasın.

• İnşaat şirketleri Cevahir ve Özyazıcı hemen Kemerköy’den çıksın. Bu çıkış öncesinde verdikleri zararları da telafi etsin.

• Yeşil alanlarımızı yeniden eski haline getirmek için Ziraat Bankası bize destek olsun. Bu taleplerimizin salt Göktürk’ün talepleri olmadığını tüm İstanbul’un ve Türkiye’nin talepleri olduğunu biliyoruz.