Üç direk arasındaki yalnızlardır kaleciler. Tüm maç destan yazarlar, bir hatalarıyla rezil olurlar. Aradan yıllar geçer; kurtardıklarıyla değil yedikleriyle anılırlar. Bir de golcü eldivenler vardır. Meslektaşlarını, duran toplarda pusuya düşüren; son dakikada kullanılan bir kornerde fileleri bulan... İşte tarihin bu konudaki en başarılısı, 25 yıl; 1200 küsur karşılaşmadan sonra emekliliğini açıkladı. Kaldırdığı 32 kupa da cabasıydı.

Rakip fileleri kaç kez mi sarsmıştı? 131! Evet, yanlış okumadınız; 131! Birçok forvet oyuncusu kariyerinde o kadarını atmadan emekli oluyor.

gol-onun-isiydi-94772-1.Yeşil sahaların gördüğü en golcü kaleci Rogerio Ceni, 22 Ocak 1973’te Parana Eyaleti’ne bağlı Pato Branco’da doğmuştu. Futbola Brezilya’nın Sinop’unda başlayan oyuncu, 25 senesini geçirip sayısız başarı kazandığı Sao Paulo’ya 17’sinde gelmişti.

İlk yılları çile doldurarak geçiyordu. İlk kez sahne aldığında yıllar 1993’ü gösteriyordu. 1997’de hem siftahını yapmış, hem de Zetti’nin Santos’a transfer olmasıyla kaleyi resmen devralmıştı. Milli takımın da kadrosundaydı. Artık tarih kitaplarındaki sayfası yazılmaya başlayabilirdi...

Sürekli oynuyor, leblebi gibi gol atıyordu. Kaptanlık pazubandını da koluna takıyordu. Ünü kıtaları aşıyordu.
2005-2007 arası rüya gibiydi. Güney Amerika’nın Şampiyonlar Ligi olan Libertadores Kupası’nı kaldıran Ceni, iki hafta sonra kulüp tarihinin en çok sahne alan futbolcusu olmuştu. O güne özel sahaya 618 numaralı formayla çıkan deneyimli yıldız, aynı sene FIFA Kulüpler Dünya Kupası’nın yarı finalinde gol atıyor, finalinde de sahanın en iyi oyuncusu seçiliyordu. Söylemeye gerek yok, kupa yine onun ellerinde yükseliyordu.

20 Ağustos 2006’daki Cruzeiro maçında iki defa ağları sarsarak Paraguaylı meslektaşı Jose Luis Chilavert’in tarihin en golcü kaleci apoletini sökmüştü. Aynı mücadelede asıl görevini de unutmamış, bir de penaltı kurtarmıştı.
2009’da idmanda ciddi bir sakatlık geçiren eldivenin 10 ay sahalardan uzak kalması bekleniyordu. Kim bilir belki de futbola olan aşkı onu çimlere erken döndürüyordu. 27 Mart 2011’de dalya derken, kariyerinin 100. golünü formasını uzun süre sallayarak kutlayan file bekçisi, dört kusur ay sonra da Sao Paulo formasıyla 1000. kez sahne alıyordu. Sonra yine ameliyat masasındaydı; o rekorlara doymasa da vücudu artık yeter diyordu. Yarım sene süren bekleyiş, yine golle bitmişti!

2013’te sihrini hafiften yitiren Ceni, üst üste penaltılar kaçırıyordu. Bir keresinde de şüphesiz mevkisinin en iyisi Neuer’i geçememişti. Geçen sene Ryan Giggs’e ait bir kulüpte elde edilen çok galibiyet sayısını geçen file bekçisi, ardından bir kulüp formasıyla en çok frikik golü atan futbolcu olmuştu.

Milli takım kariyeri deseniz genelde yedekti. Yine de 1997 Konfederasyon Kupası ve 2002 Dünya Kupası’nın muzaffer kadrolarında kendisine yer bulmuştu.

Gelecek ay 43. yaşını kutlayacak olan Sambacı, Guiness Rekorlar Kitabı’nda ayrıca iki başlıkta daha inceleniyor.

Tarihin en çok gol atan kalecisi, ayrıca bir kulüp için en fazla oynayan ve en fazla kaptan olarak sahaya çıkan futbolcu olarak da biliniyor.

Rekorları bir daha kırılır mı bekleyip görmek lazım. Sanki dünyanın ömrü yetmeyecek ya neyse...