Samsun'da izinsiz koparmanın cezası 112 bin TL. Göl soğanı genellikle ilaç sanayinde kullanılıyor.

'Göl soğanı'nı izinsiz koparmanın cezası 112 bin TL

Samsun’un 19 Mayıs ilçesinde 6 sözleşmeli üretici tarafından yetiştirilen tıbbi, aromatik ve endemik bitki olma özelliğini koruyan ‘göl soğanı’nın bir tanesini bile doğadan izinsiz koparmanın cezası 112 bin TL.

Doğadan izinsiz toplaması yasak olan göl soğanı genellikle ilaç sanayinde kullanılıyor.

İzinle dikimi yapılan göl soğanı, 19 Mayıs ilçesinde 12 dönüm alanda yetiştiriliyor. İlçede şu anda 6 çiftçi göl soğanı üretmek için sözleşme imzalarken, ortalama 1 ton göl soğanından 5-6 bin TL gelir elde ediliyor.

gol-sogani-ni-izinsiz-koparmanin-cezasi-112-bin-tl-1005449-1.

Diğer tarım ürünlere göre getirisi oldukça yüksek olan göl soğanını izinsiz söken yurttaşlara verilen ceza ise 112 bin TL.

19 Mayıs Ekolojik Üreticiler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Karaman, "Cezalar konusunda ise göl soğanını izinsiz kopartmanın cezası var. 1 tane göl soğanını bile izinsiz kopardığınızda şu anda 112 bin TL cezası var. Göl soğanı, endemik ve yok olma riski altında olan türlerden olduğu için cezalar bu kadar ağır. Bence bu cezalar az bile. Çünkü göl soğanlarının yaşam alanları daraldı. Göl soğanlarının daha çok korunmaya alınması lazım. Üretimin de arttırılması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

(İHA)