Beydağ Belediye Başkanı Feridun Yılmazlar, yaklaşık 250 milyon metreküp su kapasiteli Beydağ Barajı’nda su miktarının yüzde 5-7’ler seviyesine düştüğünü belirtti

Gölcük ve Beydağ Barajı’nın su seviyesinde tehlikeli düşüş

BİRGÜN İZMİR

Beydağ Belediye Başkanı Feridun Yılmazlar, yaklaşık 250 milyon metreküp su kapasiteli Beydağ Barajı’nda su miktarının yüzde 5-7’ler seviyesine düştüğünü belirterek, “Ocak ayı içindeyiz ama yağış miktarı üreticiyi şimdiden düşündürmeye başladı” dedi.

Büyük umutlarla inşa edilen Beydağ Barajı’ndaki su seviyesinin kuraklık nedeniyle minimum düzeyde olduğunu belirten Yılmazlar, "İklim krizi, bölgemizdeki su varlığında ciddi tehlikelerin habercisi durumunda. Barajın hizmete girmesinden buyana ilk kez yüzde beşlere düşen su seviyesi ile alarm veriyor. Eğer Küçükmenderes havzasındaki üreticiler buna ilişkin planlama yapamazsa, susuzluktan ya da sulama maliyetlerinden canı yanabilir” şeklinde konuştu.

Başkan Yılmazlar, “Toplam 248 milyon metreküp su kapasiteli barajda yaklaşık tahminen 10 milyon metreküp civarında su bulunduğunu düşünüyoruz. İlgililer de yaptıkları açıklamalarda aktif su varlığının 52’lerde olduğunu söylüyor. Normal yağışlarla 4 yılda dolan barajımızda geçtiğimiz yıllarda ne yazık ki bilinçli sulama yapılamadı. Bu baraj bu yağışlarla vahşi sulamayı kaldıramaz. Acilen çözüm masası kurulup ekim-dikim dönemi için planlama yapılmalı” dedi.

Bölgenin su zengini olmadığını kaydeden Yılmazlar, "Beydağ Barajı sulama amaçlı yapıldı. Ödemiş ve çevresinde hayvancılık üretimi arttı. Bölgede slajlık mısır ekimi yoğun şekilde sürüyor. Suyu tasarruflu kullanmayı öğrenmemiz gerekiyor. DSİ ve Küçükmenderes Sulama Birliği, gelecek yılı planlayamazsa 2020 Ekim-dikim dönemi hepimizi üzebilir” ifadelerini kullandı.

BEYDAĞ BARAJI

Beydağ Barajı, İzmir'de, Küçük Menderes Nehri üzerinde, sulama amacıyla 1994-2007 yılları arasında inşa edilmişti. 1993 yılında ihale edilmesine rağmen ancak %14’ü inşa edilen Beydağ Barajı bir ara durma noktasına gelmesine rağmen zaman içinde hizmete sokuldu. Kaya gövde dolgu tipi olan barajın gövde hacmi 9.000.000 m³, akarsu yatağından yüksekliği 95,00 m. normal su kotunda göl hacmi 248,27 hm³, normal su kotunda gölalanı 13,00 km²'dir. Baraj yaklaşık olarak 13.000 hektarlık bir alana sulama hizmeti vermesi için projelendirildi.

GÖLCÜK’TE SU SEVİYESİ DÜŞTÜ

golcuk-ve-beydag-baraji-nin-su-seviyesinde-tehlikeli-dusus-679182-1.

Ege bölgesinin dinlenme alanlarından biri olan Gölcük gölündeki su seviyesinin de önceki yıllara göre düştüğünü belirten Gölcük mahalle muhtarı Ferit Aynalı da, “Bozdağ’da kar var ama Gölcük gölümüzde bu yıl su seviyesi önceki yıllara göre düşük. Geçtiğimiz yıllarda bu mevsimde su seviyesi yükselir, fazlalık suyu da Salihli yönündeki tahliye kanalı ile derelere verirdik. Bu yıl yağışlar umduğumuz gibi değil. Göl, bahar başına doğru yine dolar ama bu yıl gözle görülür bir düşüş gözleniyor” şeklinde konuştu.