Kirazlıyayla köyünde atık ve flotasyon tesisi yapan Meyra Madencilik bölge halkının hayvanlarını ve bahçelerini suladığı Kamışlı Göleti’ni kuruttu. Köylüler şirket hakkında suç duyurusunda bulundu

Göleti kurutulan köylüler suç duyurusunda bulundu

BERKAY SAĞOL

Bursa’nın Yenişehir ilçesi Kirazlıyayla köyünde atık ve flotasyon tesisi yapan Meyra Madencilik bölge halkının hayvanlarını ve bahçelerini suladığı Kamışlı Göleti’ni kuruttu. Geçen haftalarda madenci şirketin gölete giden yolu kapatmasına köylüler tepki göstermiş, iş makinelerinin önünü kesmişti. Köylerine flotasyon ve atık tesisi yapan madenci şirkete karşı bölge halkının direnişi sürerken, köylülerin hayvanlarını ve bahçelerini suladığı gölet kurutuldu.

75 köylü bugün Yenişehir Cumhuriyet Başsavcılığı’na, Meyra Madencilik hakkında suç duyurusunda bulundu. Köylüler suç duyurusunda bulundukları dilekçelerinde, “Bölge, inşaat süreç ve resmi belgeler incelendiğinde birçok hukuka aykırılık gerçekleştirilmektedir. Köyün sınırından 100 metre mesafede köyün bitişiğinde olup orman vasfında bir yer olmakla doğası ile paha biçilemez bir değere sahiptir. Burada bir inşai faaliyet için ormanın içinde binlerce ağaç kesilmiş olup doğa katledilmektedir. ÇED raporuna aykırı faaliyetler yapılmakta olup ayrıca ÇED raporu da inşai ve maden çıkarma faaliyeti açısından uygun değildir” ifadeleri kullanıldı.

150 YILLIK GÖLET BİR ANDA KURUDU

Köylülerden Recep Sarı ise, ”Yıllarca gölete gidip su aldığımız yoldan geçemiyoruz. Gölete giden yeni bir yol yapmadan, yolumuzu kapattılar. Gidip su alamadığımız için domates ve biberlerimiz kuruyor. Gölete gidip durumunu tam olarak göremiyoruz. Güvenlik bizim geçmemize izin vermiyor. Bu yıl doğru düzgün su almadığımız ve üzerine yağmur yağdığı halde 150 yıldır suyu olan gölet bir anda kurudu. Bizde 75 kişi kadar bu konuyla ilgili suç duyurusunda bulunduk” dedi.