Göller için kampanyalar artıyor

Levent ÇETİN

Türkiye’nin de dahil olduğu Ramsar Sözleşmesi’ne üye 171 ülkede kutlanan ve sulak alanların öneminin altını çizen Dünya Sulak Alanlar Günü son yıllarda yaşanan biyoçeşitlilik kaybına dikkat çekiyor.

Change.org Türkiye, sulak alanların korunması için başlatılan kampanyalar arasından en fazla imzalananları, Change.org/SulakAlanlar adresinde bir araya getirdi. Ekosistemlerin ve canlıların zarar görmesini engellemeye yönelik kampanyalar arasında İztuzu Kumsalı, Seyfe Gölü, Tuz Gölü, Nemrut Krater Gölü, Gediz Deltası, Salda Gölü, Muğla’daki Tuzla Sulak Alanı ve Kuzey Ege Bölgesi’nde bulunan Akçay Sulak Alanı’nı korumak için başlatılan kampanyalar öne çıkıyor.

Sulak alanlar konusunda başlatılan kampanyaların giderek arttığını ve en fazla imzalanan kampanyalar arasında yer aldığını söyleyen Change.org Türkiye Genel Direktörü Dr. Uygar Özesmi, şöyle konuştu: “Hemen hemen her sulak alan için bir veya birden fazla kampanya başlatılmış. Bu kampanyalar binlerce kişi tarafından imzalanmış. Kamuoyu sulak alanların korunması için daha büyük çaba ve çözüm beklentisi içinde. Yetkililer halka kulak vermeli,” dedi.

Akcay Sulak Alanı Savunması’ndan Zeynep İlhan ise bölgenin 491 kuş türünden yüzde 34’üne ev sahipliği yaptığını aktardı: “Akçay Sulak Alanı’nı kaybetmek yalnızca Edremit Körfezi’ni değil Saros’tan Gediz’e tüm Kuzey Ege kıyı sulak alanlar sisteminin anahtar bir halkasını kaybetmek anlamına gelir.”