Göller kuraklık tehdidi altında

Haber Merkezi

TBMM’de araştırma komisyonu kurulması için önerge veren CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, Türkiye’deki göller için acilen harekete geçilmesi çağrısında bulundu.

Ülkedeki gölleri, kuraklık ve kirlilik tehdidi altında olduğunu belirten Karaca, Türkiye’de son 50 yılda 40’a yakın gölün kuruduğunu, diğer göllerin de kurumaması için uzmanların acil önlem çağrısı yaptığını dile getirdi. Karaca, Göller Bölgesi başta olmak üzere ülkedeki göllerin durumunun araştırılması, kuraklık ve kirlilikle mücadele için Acil Eylem Planı oluşturulması gerektiğini belirtti.

ÖNÜMÜZDEKİ YAZ ÇOK GEÇ OLABİLİR

Karaca, Küresel iklim krizinin etkilerinin gözle görülür ölçüde hissedildiğine, Türkiye’de son yıllarda afetlerin arttığına, artan su tüketiminin su kaynaklarını azalttığına, ülkemizin su fakiri haline geldiğine dikkat çeken çekti. İklim krizi, kuraklık ve insan etkinliklerinden kaynaklı susuzluğun artışına vurgu yapan Karaca, “Önümüzdeki yaz, göllerimizi kurtarmak için çok geç olabilir” ifadelerini kullandı.

“Beyşehir’den Burdur’a, Işıklı’dan Acıgöl’e önlem alınmazsa, Göller Bölgesi haritadan silinecek” uyarısında bulunan Karaca, “Özellikle ülkemizin güneyinde, daha çok Burdur, Isparta, Antalya, Afyonkarahisar ve Konya’nın güneyinde yoğunlaşan göllerin oluşturduğu Göller Bölgesi’nde kuraklık önemli bir boyuta ulaşmıştır. Beyşehir, Eğirdir, Akşehir, Burdur, Eber, Acıgöl, Suğla, Ilgın, Işıklı, Salda ve Kovada gibi irili ufaklı gölleri de bünyesinde bulunduran Göller Bölgesi, ‘çöller bölgesi’ olma tehlikesi ile karşı karşıyadır” diye konuştu.