Google'dan 2020 Kışı ve Çifte Ekinoks 'doodle'ı

Google, 21 Aralık kış ekinoksunu ve Satürn ile Jupiter buluşmasını es geçmeyip doodle yaptı. Google'ın yaptığı doodle'a tıklayanlar '2020 kışı ve çifte gezegen' aratmasının sonuçlarını görüyor.

Kuzey Yarımküre'de 21 Aralık genellikle yılın en kısa günüdür ve bazen kışın ilk günü olarak kabul edilir. Öte yandan Jupiter ve Satürn, yüz yıllardır olmadığı kadar yakın bir mesafede olacaklar. Google bu eşsiz günü bir doodle yaparak anımsattı.

KIŞ EKİNOKSU NEDİR?

Kuzey Yarımkürede, 21 Aralık'ta en uzun gece yaşanır. 23 Aralık itibariyle geceler kısalır, gündüzler ise uzar. Türkiye'de 21 Aralık'ta, ülkenin Kuzey'indeki Sinop'ta 15 saat 6 dakikayla en uzun gece olacak. En kısa gece ise 14 saat ile Hatay'da yaşanacak. 21 Aralık'ta Güney Yarımkürede yaz, Kuzey Yarımkürede de kış mevsimi başlangıcı olarak bilinir. Kuzey Yarım Kürede, güneş ışınları Yengeç Dönnecesi'ne 43 derece 06'lık açı ile gelir. Kış mevsiminin başlangıcıdır. En uzun gece, en kısa gündüz yaşanır. Yengeç Dönencesi'nden kuzeye gidildikçe gece süresi uzar, gündüz süresi kısalır. Bu tarihten itibaren geceler kısalmaya, gündüzler uzamaya başlar.

ÇİFTE GEZEGEN BULUŞMASI

Jüpiter ve Satürn, yaz aylarından beri gökyüzünde birbirlerine yaklaşıyorlar. 16-25 Aralık tarihleri arasında ikisi, bir dolunay çapından daha az uzaklıkta olacak. Fizik ve astronomi profesörü Patrick Hartigan, "21 Aralık'taki en yakın yaklaşımın akşamı, dolunayın çapının yalnızca 1 / 5'i kadar ayrılmış bir çift gezegen gibi görünecekler. Çoğu teleskop izleyicisi için, her gezegen ve en büyük uydularından birkaçı o akşam aynı görüş alanında görülebilecek" dedi.

Gökbilimci Patrick Hartigan, "Bu iki gezegen arasındaki hizalanmalar oldukça nadirdir, yaklaşık 20 yılda bir meydana gelir, ancak bu yılki birleşim, gezegenlerin birbirlerine uzun süre sonra ilk defa bu kadar yaklaşacaklarından dolayı son derece nadir olacak. Gece gökyüzünde görülebilen bu nesneler arasında daha yakın bir hizalanma görmek için 4 Mart 1226'ya kadar geri gitmemiz gerekiyor" dedi.