UNESCO’nun Dünya Kültürel Mirasları’ndan biri olarak belirlediği Göreme Vadisi, Erdoğan'ın tek imzasıyla ‘milli park’ olmaktan çıkarıldı. Konuyu yargıya taşıyacaklarını aktaran CHP’li Sarıaslan, hükümetin bölgeyi yapılaşmaya açmak istediğini belirtti

Göreme Vadisi, 33 yıl sonra milli park olmaktan çıkarıldı: Artık milli rant alanı

UĞUR ŞAHİN

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Nevşehir Göreme Vadisi, millî park olmaktan çıkarıldı. Resmi Gazete'de dün yayımlanan karara göre, Vadi ve çevresindeki alanın milli park olarak belirlenmesi hakkındaki 30 Ekim 1986 tarihli Bakanlar Kurulu kararı, yürürlükten kaldırıldı. Böylece 1986'da milli park ilan edilen bölgenin 33 yıl sonra ‘statüsü’ değiştirilmiş oldu. UNESCO Göreme ve Kapadokya bölgesini 1985’te Dünya Mirasları listesine alınca, 30 Ekim 1986'da Bakanlar Kurulu kararı ile Göreme ve çevresindeki alanlar milli park olarak ilan edilmişti.

HIZLI TREN HATTI GÜZERGÂHINDAYDI

Göreme geçen yıllarda Antalya-Kayseri hızlı tren hattının güzergahında olmasıyla gündeme gelmişti. UNESCO Dünya Mirası listesindeki Kapadokya'nın ortasından geçmesi planlanan demir yolu hattı, peri bacaları ve tarihi kaya kiliseleriyle ünlü Göreme Tarihi Milli Parkı ile Konya ve Antalya'da üç ayrı yaban hayatı koruma sahasını etkileyeceği belirtilmişti.

İMARA AÇMAK İSTİYORLAR

Göreme Vadisi’nin, ‘milli park’ olmaktan çıkarılmasına ilişkin BirGün’e değerlendirmelerde bulunan CHP Nevşehir Milletvekili Faruk Sarıaslan, hükümetin bölgeyi yapılaşmaya açmak istediğini belirtti. Konuyu yargıya taşıyacaklarını aktaran Sarıaslan, şöyle dedi: “Burası 1985’te UNESCO tarafından koruma altına alınan bir bölge. Ayrıca Kapadokya’nın tam göbeğinde ve turistlerin en çok ziyaret ettiği yer. Hükümet, Kapadokya’daki ufak tefek kaçak yapıları yıkınca biz de destek verdik. Fakat anlaşılıyor ki, bunların hedefi oraya iyilik yapmak değil, orayı imara açmak. Bölgenin imara açılması demek, turizmin bitmesi demek… Biz dava açacağız.”

BU YANLIŞTAN DÖNÜLMELİ

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz ise şöyle konuştu: "UNESCO Dünya Miras Listesi’nde hem kültürel, hem doğal miras olarak yer alan Göreme Milli Parkının statüsünün kaldırılması, bölgenin rant çevrelerince yağmalanması sürecine start verilmesinden başka bir şey değil.

Bütün insanlığın ortak mirası olarak kabul edilen evrensel değerlere sahip kültürel ve doğal varlıklarımızın korunması öncelikle kanunlarla tanımlanan kurum ve kuruluşlarda, ardından ise tüm yurttaşlarımızdadır. Milli Park statüsünün kaldırılması kararı geri alınmalı ve bu yanlıştan bir an önce geri dönülmelidir."

Kültür ve Turizm Bakanlığı ise Göreme Vadisi’nin yetki karmaşasından dolayı ‘milli park’ statüsünden çıkartıldığını bildirdi.