Göreve gelir gelmez ateşkesi bozdu

DIŞ HABERLER SERVİSİ

İsrail’de aşırı sağcıların başını çektiği sekiz partili yeni koalisyon hükümetinin lideri Başbakan Naftali Bennett göreve gelmesinden günler sonra Hamas’la yapılan ateşkesi bozan bir adım attı. İsrail savaş uçakları önceki gün işgal altındaki Gazze’nin güneyindeki Han Yunus kentinin Ma’an bölgesinde bir tesis ile Gazze şehrinin güneyinde bir tesisi bombaladı. Filistin basınına göre saldırılarda ölen ya da yaralanan olmadı, saldırılar maddi zarara yol açtı. İsrail ordusu hava saldırılarının Gazze’den gönderilen alevli balonlara misilleme olarak yapıldığını savundu.

İsrail’in 10 Mayıs’ta Hamas kontrolündeki Gazze’ye başlattığı hava saldırıları 11 gün sürmüş ve saldırılarda 66’sı çocuk 260 Filistinli yaşamını yitirmişti. İsrail-Hamas arasında 21 Mayıs’ta Mısır arabuluculuğunda varılan ateşkes önceki güne dek yürürlükte kalmıştı. Söz konusu son saldırılara ilişkin Filistin yönetiminden ve Hamas’tan bir açıklama yapılmadı.

FİLİSTİNLİLER HEDEF

Kudüs’te de aşırı sağcı İsrailli yerleşimcilerin 1967’deki Doğu Kudüs’ün işgalinin yıldönümünü kutladıkları "bayrak yürüyüşü"nü protesto eden Filistinlilere dün İsrail güçleri saldırdı. Filistin Kızılayı saldırılarda 33 kişinin yaralandığını duyurdu. Doğu Kudüs’te ise altı Filistinli İsrail askerlerince gözaltına alındı. Söz konusu saldırılar, Bennett döneminin eski başbakan Binyamin Netanyahu dönemini aratmayacağının işareti oldu.