Çetin Kaya’nın polis kurşunuyla öldürülmesine dair görüntüler göz ardı ediliyor. Avukat Karakan, polis ifadelerindeki tutarsızlıklara dikkat çekti.

Görüntüler ortada yok!

Filiz GAZİ

Set çalışanı Çetin Kaya’nın, 29 Kasım 2021'de İstanbul Kadıköy’de polis S.E.'nin açtığı ateş sonucu ölmesine ilişkin soruşturma sürüyor. Görevden uzaklaştırılan polis S.E. tutuklandı. Avukat Yaşar Karakan’a göre olay anına ilişkin görüntüler dosyaya eklenmedi. Buna ek olarak iddiaların aksine Kaya’nın polise mukavemet etmediğinin tanık ifadesiyle dosyaya girdiğini söyledi: “Olay yerinde kamera görüntüleri incelemesi yapılıyor. Olay yerinin yakınında bir minibüs duruyor. Önünde kamera var. Minibüs şoförü ‘olayın gözünün önünde olduğunu’, Kaya’nın polise karşı hiçbir şekilde silahı alma gibi bir hareket yapmadığını söylüyor. ‘Sadece sözlü münakaşa vardı’ diyor. Her ne kadar dosyayı ‘Jandarma’ya verin’ talebinde bulunsak da olay yerini polisler inceledi. ‘Minibüsün kamerası çalışmıyor’ denildi. Olay yerinde birçok kamera var ancak uzak olan görüntüler alınmış. Olay yerine 20 metre mesafede bir kamera tespit ettik. Savcıdan talep ettik, alınmamış.”


Olayın sadece Emniyet’in açıklamasıyla medyada yer bulduğunu belirten Karakan, şunları söyledi: “Araç içinde vitesin ön tarafında ‘kullanıcılık sınırı’ dediğimiz uyuşturucu çıkmıştı. Kaya’nın yanında bulunan ve olay sırasında kaçmaya çalışan şahsın da üzerinde uyuşturucu vardı. Medyada ise bu başka şekilde yazıldı. Şahıs kaçtığı istikametten geri dönüyor. Şahsın ifadesini okuduk, ‘Ben silah sesini duydum ve Çetin abiye bir şey oldu sandım, geri döndüm’ diyor. Güvenlik kameralarında saniyelere baktığımızda ise şahsın, olaydan önce geri döndüğünü görüyoruz.”

POLİS TUTARSIZ

Avukat Karakan, dosyada yer alan polislerin ifadelerindeki tutarsızlıklara da dikkat çekti: “Kaya’nın sağ eline kelepçe takılmış. Sol eline kelepçe takılırken direnmiş. Olayda iki polis var. Bir polis ifadesinde ‘Ben arkasındaydım. Arkadaşım kelepçeyi takamadı, benden yardım istedi. Şahsın omuzundan tuttum ve ittirdim’ diyor. ‘Sol kolumla onun sağ omzunu ittirdim’ diyor. Yani, çapraz bir şekilde duruyor ve silah da sağ elinde. Aynı polis ifadesinde, ‘Silahımı tuttu, geri çekerken, silah ateş aldı. Ne olduğunu anlamaya çalışırken, şahıs ikinci kez silahıma müdahale etti. Silah atış aldı. Kendim mi yaralandım arkadaşım mı yaralandı anlayamadım. Şahsın yaralandığını gördüm ve şahıs öne düştü’ diye devam ediyor. Bu senaryoya göre bir canlandırma yaptık. Göğsün arabaya dayalıyken, sol kolunu sağ çaprazında bulunan bir şahsın sağ elindeki silaha müdahale etmek imkânsız.”