Görüntülü işkenceyi utanmadan reddettiler
Fotoğraf: MA

Haber Merkezi

Adana Kürkçüler Cezaevi'nde tutuklu Şeyhmus Emen’e yapılan ve kameralara yansıyan işkenceye ilişkin açılan davada sanık gardiyanlar, Emen'in üstünü çıkarmadıklarını, kendisinin çıkardığını, darbetmediklerini ve su dökülme olayını görmediklerini ileri sürdü.

MA’nın haberine göre Emen’in, 22 Şubat 2022'de sayım sırasında hastane sevkinin akıbetini sorduğu gardiyanlarca kameralar önünde çıplak arama dayatmasına maruz kalması, konulduğu hücrde gardiyanlarca soğuk suyu dökülerek işkence edilmesine ilişkin gardiyanlar hakkında iki ayrı dava açıldı.

Gardiyanlar Caner Güney ve Halit Arıkan hakkında "Zor kullanma yetkisine ilişkin sınırı aşılması" ve "Basit yaralama" suçundan açılan davanın duruşması, 13 Ekim’de Adana 23'ncü Asliye Ceza Mahkemesi görülecek. Gardiyanlar Çağatay Şimşek, Hasan Gökçe, Hidayet Cankurt, Reşit Deprem ve Yücel Moralı hakkında ise "İşkence yapma" suçundan açılan davanın ilk duruşması Adana 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Sanıklar, üzerine atılı suçlamaları reddederek, Emen'in üstünü çıkarmadıklarını, kendisinin çıkardığını, darp etmediklerini ve su dökülme olayını görmediklerini ileri sürerek, beraatlarını talep etti.

Soruşturma aşamasındaki ifadesini tekrarlayan Şeyhmus Emen, sanıklardan şikayetçi olduğunu belirterek, kameraların çekilmediği yerde darp edildiğini, gözetim odasında da darp edilerek üstünün çıkarıldığını ve odaya su dökülerek, pet şişenin kendisine atıldığını anlattı. Yangın çıkaracak iddiasının asılsız olduğunu, sanıkların suçtan kurtulmaya çalıştığını dile getiren Emen, darp nedeniyle duyma ve görme kaybı yaşadığını kaydederek, kendisine eziyet edenlerin cezalandırılmasını istedi. Emen'in avukatı Mehmet Nuri Toprak, müvekkilinin beyanlarına katıldıklarını belirterek, sanıkların cezalandırılmasını istedi.

Mahkeme heyeti, son bir yıl içerisinde cezaevinde yangın çıkıp çıkmadığının cezaevine sorulmasına, Emen'in görme ve duyma kaybına ilişkin de tam teşekküllü bir hastanede rapor alınmasına karar vererek, duruşmayı 12 Ocak 2023'e erteledi.