Görüşmeler iktidarın bilgisiyle gerçekleşti

BirGün ANKARA

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin çağrısının ardından Yargıtay tarafından açılan HDP'yi kapatma davasında son aşamaya geçildi. Esas hakkındaki mütalaasında partinin kapatılması talebini yineleyen Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın bu görüşünün resmen iletilmesini bekleyen HDP yönetimi, daha sonra ayrıntılı savunma için hazırlıklarını tamamlayacak.


Kasım ayı başında kapatılma talebine karşı ön savunmasını Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) sunan HDP, bu savunmasında ayrıntıya inmeden kapatma gerekçelerinin neden dikkate alınmaması gerektiğini açıkladı. Ayrıntılı savunma için sözlü savunma sürecini bekleyen HDP, Ocak ayı içerisinde gerçekleştirilmesi beklenen AYM duruşmasında, her iddiaya tek tek yanıt verecek. Çözüm sürecinde atılan adımlar başta olmak üzere çok sayıda konuda ortaya atılan iddiaların parti kapatmaya gerekçe oluşturamayacağını savunacak HDP yönetimi, itirafçı beyanlarının da hukuken dikkate alınamayacağını vurgulayacak. Kapatma davasında bir diğer önemli aşama, siyasi yasak istenen 451 kişi için yaşanacak. Bu kişilerin savunmalarının ayrı ayrı alınması talebini kabul eden Anayasa Mahkemesi, 451 kişiye iddianameyi göndererek bu kişilerin 30 gün içerisinde savunma yapmasını isteyecek. Bu isimlerin de savunmalarını yapmalarının ardından esas hakkındaki savunma süreci tamamlanacak.

HDP hakkındaki kapatma davasını, 15 kişiden oluşan Anayasa Mahkemesi heyeti karara bağlayacak. Anayasa'nın 69'uncu maddesinde sayılan hallerden ötürü partinin kapatılmasına veya dava konusu fiillerin ağırlığına göre devlet yardımından kısmen ya da tamamen yoksun bırakılmasına, toplantıya katılan üyelerin 3'te 2 oy çokluğuyla yani 15 üyenin 10'unun oyuyla karar verilebilecek. Davanın düşürülmesi ve taleplerin reddedilmesi için de aynı çoğunlk aranacak. Siyasi parti kapatma davası sonucunda verilen karar, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, HDP ve siyasi yasak istenen kişilere tebliğ edilecek, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek.