Milli Savunma Bakanı Akar, 5 Ağustos'tan bu yana ABD heyeti ile sürdürülen tampon bölge görüşmelerine ilişkin bilgi verdi. Akar “Uzlaşmaya yakınız” derken, Pentagon aynı saatlerde IŞİD karşıtı güçlerin sayısının artırılmasıyla ilgili talebini Kongre'ye sundu.

Görüşmelerde uzlaşı sağlanmaya çalışılıyor

POLİTİKA SERVİSİ

ABD ile Türkiye heyetlerinin iki gündür devam eden görüşmeleri sona erdi. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, ABD'li heyetle yapılan görüşmeye ilişkin, “ABD ile birlikte güvenli bölgeyi tesis etmeyi arzu ettiğimizi söyledik ve bu manada taleplerimizi sıraladık” derken pazarlığın çetin geçtiğini aktardı.

Türkiye'nin masaya 30-40 kilometrelik derinlik, YPG'lilerin tamamen alandan çıkarılması, yapılmış olan tünel, mevzi ve tahkimatların tahrip edilmesini ve bunları da Türk ve ABD askerlerinin birlikte yapması konusundaki taleplerin iletildiğini söyleyen Akar, basına yaptığı değerlendirmede ABD ile istenilen uzlaşı sağlanamazsa Türkiye'nin tek başına müdahale edeceğini heyete ilettiklerini söyledi.

BİRDEN FAZLA DİNAMİK VAR

Türk ve Amerikan askeri heyetlerin iki gün süren görüşme trafiğine çok fazla anlam yükleyen kesimler umduğunu bulamadı. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, “görüşmeler olumlu” ifadesini kullanırken somut bir gelişmeden bahsetmedi.
MSB, akşam saatlerinde ABD ile yapılan Güvenli Bölge görüşmelerinin tamamlandığını duyurdu. MSB'nin internet sitesinden yapılan açıklamada:

► “Türkiye'nin güvenlik endişelerini giderecek ilk aşamada alınacak tedbirlerin bir an önce uygulanması,

► Bu çerçevede, Güvenli Bölge tesisinin ABD ile birlikte koordine ve yönetimi için Türkiye'de Müşterek Harekât Merkezinin en kısa zamanda kurulması,

► Müteakiben, Güvenli Bölgenin bir barış koridoru olması ve yerinden edilmiş Suriyeli kardeşlerimizin ülkelerine dönmeleri için her türlü ilave tedbirin alınması konularında mutabık kalınmıştır.” ifadeleri yer aldı.

ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’nden yapılan açıklamada da bazı konularda uzlaşıya varıldığı bildirilirken, uzlaşı sağlanan konular sıralandı.

PENTAGON'DAN IŞİD KARŞITI KOALİSYONU BÜYÜTME KARARI

ABD, Suriye'de IŞİD sonrası dönem için YPG dahil iş birliği yaptığı "ortak güçlerin" sayısını 100 binden 110 bine çıkarmayı hedefliyor.

Pentagon, IŞİD Karşıtı Koalisyon'un yürüttüğü Doğal Kararlılık Operasyonu 1 Nisan-30 Haziran dönem raporunu Kongre'ye sundu. IŞİD'in fiziksel olarak yenilmesinin ardından özellikle Suriye'de isyancı güçler olarak halen "tehdidini" sürdürdüğü savunuldu.

Raporda, “Suriye'de fiziksel olarak IŞİD'in yenilmesi ve odak noktasının örgütün yeniden canlanmasının engellenmesiyle, Suriye'deki ortak güçlerin kompozisyonu da değişiyor. Birleşik Ortak Görev Gücü-Doğal Kararlılık Operasyonunun planı, tüm ortak güçlerin yüzde 10 artırılmasına yardım etmek ve tüm bileşenler arasında yeni güçler oluşturmaktır" ifadeleri yer aldı. Rapora göre, söz konusu 110 bin kişiye çıkarılması hedeflenen unsurların 30 binin SDG, 45 bini "Yerel İç Güvenlik Güçleri" olarak tanımlanan unsurlardan, 35 bini de (Rakka, Münbiç ve Deyrizor'daki) "İç Güvenlik Güçleri" adı verilen bileşenlerden meydana gelecek.