Öz Sağlık-İş geçen perşembe aldığı grev kararını iptal ederek TÜHİS ile anlaşmaya varıldığını açıkladı. Grev kararının göz boyamak için alındığı belirtildi.

Göz boyama grevi iptal edildi

Umut SERDAROĞLU

Hak-İş’e bağlı Öz Sağlık-İş Sendikası, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nda 26 Ekim 2021’den bu yana yürüttüğü toplu iş sözleşmesinde Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası (TÜHİS) ile anlaşmaya varıldığını açıkladı. Ancak Öz Sağlık-İş Genel Başkanı Devlet Sert, anlaşma sağlanan maddelerine ilişkin bilgi paylaşmadı. Öte yandan sendikanın grev kararını iptal etmesinin ardından istifaları engellemek için üyelerine ‘pandemi yardımı’ altında para dağıttığı belirtildi.

Yaklaşık 6 aydır Öz Sağlık-İş Sendikası’na bağlı Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nda çalışan emekçiler sefalet ücretlerine maruz bırakılırken, sosyal haklardan da yararlanamıyordu. Gelen tepkilerin ardından Sendika, 21 Nisan günü greve çıkacaklarını açıklamış, grev günü olarak 29 Nisan’ı göstermişti. Grev kararı hakkında konuşan Öz Sağlık-İş Sendikası’na üye işçiler ise grev kararının göz boyamak için alındığını, sendikanın toplu iş sözleşme yapma yetkisinin düşeceği için bu kararı aldığını söylemişti. İşçiler, sendikanın TÜHİS ile greve çıkmadan anlaşmaya vardığını da iddia etmişti. Greve saatler kala sendikanın, anlaşmaya varıldığına yönelik açıklaması dikkat çekti.

Dev Sağlık-İş Genel Sekreteri Erdoğan Demir, grev kararının 27 bin işçiyi ilgilendirdiği söyledi ve “Bakanlığa bağlı birçok iş koluna ait birim olduğu için grevin nasıl uygulanacağı hakkında belirsizlik hâkimdi. Sadece il temsilcilerinin astıkları grev yazısıyla örgütlenme sağlanamayacağı duyurusunu yapmıştık” dedi.

HUKUKA AYKIRI YARDIM

Demir, Öz Sağlık-İş’in bağlı birçok işçinin ise sendikadan istifa etmek istediğini aktardı. Öz Sağlık-İş’in istifaların önüne geçebilmek için hukuka aykırı bir şekilde üyelerine para dağıtma yoluna gittiğini belirten Demir, şunları söyledi: “Sendika temsilcileri para yardımı yapacağız, diyerek üyelerinden Iban istemeye başladı. Üyelerine 500’er lira para dağıtacağını söylediler. Ancak Öz Sağlık-İş’e üye olmayan ve toplu iş sözleşmesinden yararlanmak için dayanışma aidatı ödeyen işçilerin bu yardımın dışında bırakılmasının yanı sıra 6356 Sayılı Sendikalar ve Toplu Sözleşme Kanunu’na göre yapılan yardım yasal değildir.”

İÇERİĞİ BİLİNMİYOR

Greve çıkmadan anlaşmanın 28 Nisan’da açıklanacağını dile getirdiklerini söyleyen Demir, şöyle konuştu: “Öz Sağlık-İş’e bağlı birçok üye işçi sürecin bu kadar uzamasına yoğun tepkiler göstermeye başlamıştı. Grevin başlamasına bir gün TÜHİS ile anlaşmanın duyurulması, grevin tepkileri engellemek üzere yapıldığını ve uygulama olarak sahte bir grev kararı olduğunu ortaya çıkardı. Yapılan anlaşmayla ilgili birçok madde belirsizliğini koruyor. Öz Sağlık-İş’in il başkanı ve pek çok temsilcisi de imza süreci ve sözleşme içeriğini bilmiyor.”