Göz boyamayın sorunları çözün

Hüseyin ŞİMŞEK

H.K.G.'ye istismar skandalının ortaya çıkmasının ardından TBMM’de kurulacağı bildirilen araştırma komisyonunun AKP’nin mantığı ile hiçbir işe yaramayacağını bildiren muhalefet, etkin çalışma olmadığı sürece komisyonun tek işlevinin toplumsal baskıyı sönümlendirme olacağını bildirdi.

TBMM Çocuk İstismarını Araştırma Komisyonu için Genel Kurul’da 3 Ocak Salı günü görüşme yapılacak. Muhalefet partilerinin önergelerinin ardından komisyon kurmaya mecbur kalan AKP’nin daha önce kurulan tüm araştırma komisyonlarında, ‘gerçeğin açığa çıkmasını engellemeye dönük adımlar’ attığını bildiren muhalefet temsilcileri, yapılması gerekenleri BirGün’e anlattı.

“Bu işi sadece bilindik komisyon kurma anlayışı ile önleyemezler” diyen CHP’li Gülizar Biçer Karaca, “Altı yaşındaki kız çocuğunun istismarına sessiz kalanlar, toplumun ayağa kalkmasının ardından bunu sönümlendirmek için bu komisyonu kurmaya çalışıyorlar. Elbette ki aktif olarak yer alacağız ama bu zihniyetle komisyonun işletilebileceğini düşünmüyoruz” şeklinde konuştu. CHP Milletvekillerinin komisyonun gerçekten sorunları araştırabilmesi için çaba sarf edeceğini de kaydeden Karaca, “Çağrılması gereken uzmanları bildireceğiz. İktidarın her zaman yaptığı gibi sayısal çoğunluğuna güvenerek, komisyonu sekteye uğratacak adımlar atmasını engellemeye çalışacağız. İşlevsiz bir komisyon ile yaşananları bastırmalarına sonuna kadar karşı çıkacağız. AKP ve zihniyeti ile hiçbir konunun araştırılması mümkün değildir” dedi.

POLİTİKANIN MERKEZİ

HDP'li Hüseyin Kaçmaz da iktidara uyarılarda bulundu. HDP Çocuk Komisyonu Eş Sözcüsü Kaçmaz, "AKP iktidarı, yine 6 yaşında bir çocuğun istismarının ortaya çıkması ve toplumda infial yaratması sonucu komisyon kurulmasını kabul etti. Ancak biz uzun zamandır, ısrarla bu iktidarın bir çocuk politikasının olmadığını, yaşanılanların temelinde bu olgunun yattığını dile getiriyoruz. Unutulmaması gereken çocuğa yönelik şiddet ve istismar da çocuk yoksulluğu da siyaset üstü değil tam tersine ideolojiktir ve siyasetin, politikanın merkezinde yer almaktadır" dedi.

TEŞHİR EDECEĞİZ

"Kurulan komisyonların, toplumda infial yaratan bir olayı unutturma, üstünü örtme ve sonrasında suçluları aklama girişimi olarak sonuçlandığını görüyoruz" diyen Kaçmaz ayrıca şunları vurguladı:

"Daha önce Rabia Naz için kurulan komisyonunda, maden kazarlı için kurulan komisyonlarda, Roboski Katliamı ile ilgili kurulan Uludere Alt Komisyonu’nda da bunu tekrar tekrar yaşadık.

Peşinen bir yargıyla konuşmak istemesek de iktidarın şu ana dek pratikleri, bize bu kurulacak komisyonun temel amacının dile getirdiğimiz saikler olduğunu maalesef ki düşündürüyor. Bu araştırma komisyonun diğer komisyonlar gibi olmamasını ümit ediyoruz.

Ek olarak komisyon kurulması tek başına hiçbir sorunu çözmüyor. HDP olarak ısrarla kalıcı bir Çocuk İhtisas Komisyonunun kurulması gerektiğini dile getirdik, bir Çocuk Bakanlığı’nın kurulması için kanun teklifi verdik. Ve yine Meclis’te görüşülen çocukların yaşam alanlarına, yaşamlarına etki edecek tüm konularda Çocuk Etki Değerlendirme Raporu doğrultusunda hareket edilmesini defaatle dile getirdik. Devletin ve iktidarın bir çocuk politikası yok. Komisyon kurulduğunda elbette çalışmalarını biz de takip edeceğiz. Çocukların maruz kaldığı ağır suçlara karşı gerçek bir çözümün ortaya konması içi mücadele edeceğiz. İktidarın sadece toplumu oyalamak için başvurduğu yolları de hem asla kabul etmiyoruz. Toplumun oyalanması ve suçluların aklanmasına ilişkin adımlar atıldığında da bu durumu teşhir edip kamuoyunu bilgilendireceğimizi peşinen söylemek istiyorum."