Tren faciasında tutuklanan 3 personelin ifadeleri kurumdaki çarpıklığı ortaya çıkardı. Makina Mühendisleri Odası Başkanı Yener, “Kamudaki yıpranmayı defalarca ifade ettik” dedi

Göz göre göre gelen facia!

Tren faciasında önceki gece tutuklanan üç personelin ifadeleri, eğitim, mesai saati gibi çalışma şartlarına uyulmadığını gösterdi. Makasçı Osman Y. ifadesinde Ankara- Konya hattındaki Yüksek Hızlı Tren’in (YHT) hareketiyle ilgili ise şunları söyledi: “Gece en son gelip 11’inci yolda park halinde olan saat 06.30 Konya trenini, hareket memurunun H1’den sevk etmem talimatı üzerine panodan elektrik kontrollü ‘S’ makası, yeşil renkli butona basarak H1’e geçirdiğimi hatırlıyorum.

Ancak yoğunluk nedeniyle hareket kontrol memuru Sinan Y.’ye bunu yaptığımı teyit ettiğimi hatırlamıyorum. Ben panodan elektrik kontrollü makasın işleyişini daha önce görmemiştim, eğitimini de almadım. Sadece 9 Aralık 2018 tarihinde yürürlüğe giren değişiklikle bu makasın önemi arttığı için 8 Aralık 2018 tarihinde servis müdür yardımcısı olarak bildiğim Ergün Bey’e bu makasın kontrolünü bilmediğimi söyledim. ‘Sen S makasın işlevini yapmazsın, öbür makaslara bakarsın’ dedi. Ben yine de kendisine sordum. O da bana anlattı. Ancak gece nöbetinde tek başına kalınca ne olacağı konusunda herhangi bir şey söylemedi. Zira o gece nöbetinin tek kişi tutulduğunu bilmiyordu. Ben de nöbete girdiğim ilk gün olan 9 Aralık günü öğrendim. Çalışma takvimimi ve mesaimi YHT Ankara Gar Müdür Yardımcısı belirler. Görev yaptığım süre içinde hiç gelip beni kontrol etmedi.”

14 SAAT SÜREN MESAİ
Hareket memuru Sinan Y. ise ifadesinde yönetimi suçlayarak , “Tren teşkil memuru da (makasçı) bana trenin H1’den başka H2 hattına geçtiğine dair herhangi bir bildirimde bulunmadı. Ben tren teşkil memuru Osman Y. ile GSMR konuşmasıyla teyit aldığımı hatırlıyorum” dedi. Sinan Y., gündüz mesaisinde 10, gece mesaisinde 14 saat çalıştıklarını, kaza günü saat 18.00’de işbaşı yapıp, saat 08.00’e kadar çalıştığını söyleyerek, “Daha önce risksiz ve insan faktörü daha az kullanılmak suretiyle işleyen sistemin değiştirilmesiyle trenlerin kabul ve sevk işlemlerini tamamen makasçının çalışmasına, özverisine bağlayan yönetimin gerekli önlemi almayarak sorumlu olduğunu düşünüyorum” dedi.

KAZAYA AÇIK DAVET ÇIKARILDI
Personelin ifadelerine ilişkin açıklama yapan Makina Mühendisleri Odası Başkanı YunusYener, şunları söyledi: “Kamu kurumlarındaki bu yıpranmayı, aşınmayı sık sık ifade ettik. Yetkililer güvenlik önlemleri gibi diğer hiçbir şartı da yerine getirmemiş, bu onun gösteregesi. Uluslararası standartlara uyulmamış. Kazaya açık davet çıkarılmış. Tavşanlı’dan başlayıp Pamukova, Çorlu’da da yaşanan risk analizlerinin, kontrollerinin yeterli yapılamamasıdır. Bu kaza değil cinayete davettir.”

Elektrik Mühendisleri Odası’ndan yapılan açıklamada kazanın sorumlusu olan yetkililerin acilen istifası istendi. Açıklamada, ayrıca “Demiryolu seferlerinin güvenli şekilde yapılabilmesi için gereken altyapı eksiklikleri acilen tamamlanmalıdır” denildi.