İş güvenliği uzmanları 21 bin 745 okul kantininden 2 bin 648’inde uygunsuzluk tespit etti. Okullarda bulunan toplam 9 bin 918 asansörün yüzde 31’i “Kullanılması tehlikeli” olarak etiketlenirken bin 806 asansörün de hafif kusurlu olduğu belirlendi

Göz göre göre ölmüşler

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN

Ankara’da, okul kantininden aldığı şırınga şeklindeki oyuncağın içinde bulunan sıvı çikolatayı yerken nefes alamayarak fenalaşan yedi yaşındaki Mert Yağız Köksal’ın ölümü, okullardaki güvenlik tehdidini açığa çıkardı. Milli Eğitim Bakanlığı’nın resmi verilerine göre, İstanbul’daki 3 milyona yakın öğrenci için sadece 17 hemşire görevlendirildi. Türkiye genelinde, MEB’e bağlı 54 bin okuldan yalnızca 2 bin 147’sinde revir bulunduğu öğrenildi.

MEB Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü İş Sağlığı ve Güvenliği Birimi Daire Başkanlığı’nın 2018 yılında denetlediği 21 bin 745 kantinden 2 bin 648’i uyarılırken altı kantinin kapısına kilit vuruldu.

HEMŞİRE SAYISI 511

MEB kadrosunda görev yapan sağlık personeli sayısı da Ankara ve Diyarbakır’da küçük yaştaki öğrencileri ölüme götüren ihmalleri bir kez daha gözler önüne serdi. Milli Eğitim Bakanlığı Bilişim Sistemleri verilerinde, Bakanlık bünyesinde görev yapan sağlık personeli sayısının 550 olduğu belirtildi. MEB’e bağlı çalışan sağlık personelinin 511’inin hemşire, geri kalanların ise veteriner hekim, laborant, sosyal çalışmacı, psikolog, veteriner sağlık teknisyeni ve biyolog olduğu bildirildi.

TEMİZLİKTE SINIFTA KALINDI

MEB denetmenlerinin temizlik ve hijyen konusunda incelemelerde bulunduğu okulların büyük bölümü de sınıfta kaldı. Örgün ve yaygın eğitim kurumlarının hijyen konusunda teşvik edilmesi ve okul sağlığının artırılması amacıyla 2006 yılında uygulamaya konulan, “Beyaz Bayrak” kapsamında beyaz bayrak almaya hak kazanan okul sayısı 26 binde kaldı.

ASANSÖRLERİN YÜZDE 31’İ TEHLİKELİ

Türkiye genelindeki okullarda bulunan toplam 9 bin 918 asansörden 3 bin 96’sı, “Kullanılması tehlikeli” olarak etiketlendi. Bu asansörlerden bin 806’sının ise hafif kusurlu olduğu belirlendi. Okullarda bulunan 9 bin 918 asansörden sadece 2 bin 479’u kullanıma uygun bulundu. MEB, 9 bin 286 okulda da kimyasal atık incelemesi yaptı. Bu okullardan toplam 119 bin 542 kilo kimyasal atık toplandı.

9 BİN 892 OKUL BESLENME DOSTU

Okullarda yapılan incelemeler kapsamında, “Beslenme dostu” olduğu belirlenen okul sayısı da 9 bin 892 kaldı. Okullarda son iki senede toplam 2 bin 525 iş kazası yaşanırken 203 adet “Ramak kala olay” tespit edildi.

İZMİR'DE ŞIRINGA ÇİKOLATA

Ankara ve Diyarbakır’da, şırıngalı çikolata nedeniyle 2 çocuğun hayatını kaybetmesi üzerine açıklama yapan İzmir Kantinciler Odası Başkanı Rasim Topçu, kentteki 800 okulun kantin işletmecileriyle tek tek iletişime geçtiğini, söz konusu üründen 2 okulda bulunduğu tespit edilip, derhal toplatıldığını söyledi.