Gözaltı ve baskınlar Beşiktaş'ta protesto edildi: Halkevleri susmaz, memleket susmaz

ZEYNEP KURAY

Halkevleri üyeleri, Beşiktaş’ta yaptıkları kitlesel açıklamayla bu sabah Ankara’da gözaltına alınan Eş Genel Başkanları Dilşat Aktaş ve Halkevleri üyelerinin derhal serbest bırakılmasını istedi. Çok sayıda demokratik kitle örgütü,sendika ve siyasi partinin katıldığı protestoda, “Halkevleri susmaz, memleket susmaz” vurgusu yapıldı.

Halkevleri öncülüğünde Beşiktaş’ta bir araya gelen demokrasi güçleri, Halkevleri Eş Genel Başkanı Dilşat Aktaş’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda Halkevleri ve Öğrenci Kolektifleri üyesinin gözaltına alınması protesto edildi. Halkevleri onursal başkanı Abdullah Aydın, CHP, HDP, Birleşik Haziran Hareketi, Kaldıraç, ÖDP, DİSK, EMEP, EHP, Öğrenci Kolektifleri ve TKP’nin yöneticilerinin katılımıyla gerçekleşen eylemde, Aktaş ve gözaltına alınan tüm sosyalistlerin derhal serbest bırakılması istendi. CHP Beşiktaş ilçe örgütü binasından Halkevleri’nin 86 yıllık mücadele tarihçesini anlatan slayt gösteriminin yapıldığı eylemde, “Halkevleri memlekettir, memleketi susturamazsınız” yazılı pankart ile “86 yıllık bir çınar Halkevleri susmayacak” dövizleri açıldı. Kitle hep bir ağızdan “Faşizme karşı omuz omuza”, “Yaşasın devrimci dayanılma”, “Yaşasın özgürlük mücadelemiz” sloganları attı.

"GÖZALTI TALİMATI MEMLEKETİ SUSTURMA TALİMATI"

Siyasi parti temsilcilerinin teker teker söz alıp Halkevleri ile dayanışma mesajını verdiği eylemde, açıklama Halkevleri Eş Genel Başkanı Nuri Günay tarafından okundu. Genel Başkanları Dilşat Aktaş ve 8 üyelerinin gözaltına alınmasının gerekçesi olarak savaş karşıtı açıklamaların ve Türk Tabipler Birliği Merkez Konsey üyeleriyle yapılan dayanışmanın gösterildiğine dikkat çeken Günay, verilen bu gözaltı talimatının memleketi susturma talimatı olduğunu vurguladı. 1950’in baskı rejiminin, 12 Mart ve 12 Eylül faşizminin hedefi olan Halkevleri’nin hiç susmadığını, dimdik ayakta kaldığını vurgulayan Günay, 86 yıldır mücadele veren Halkevleri’nin anlamını şöyle sıraladı: “Halkevleri, bu memleketin tüm ilerici birikiminin, düşünceyle, sanatla, kültürle yarattığı aydınlanma değerleri; halkın yüzlerce yıllık tebaadan yurttaşlığa geçiş mücadelesidir. Bu halk yarattığı hiçbir mücadeleden vazgeçmeyecek, kimsenin tebaası olmayacak. Halkevleri, eğitimden sağlığa, barınmadan enerjiye halkın hakları, insanca yaşama mücadelesi, ülkenin dört bir yanında doğanın ve kentlerin korunması mücadelesidir. Halkevleri, kadınların özgür ve eşitlik mücadelesi, çocukların özgürce yaşama ve mutluluk hakkının savunulmasıdır. Halkevleri laiklik, eşitlik, özgürlük ve barıştır. Kimsenin kuşkusu olmasın bu halk yeni bir ülkeyi bu değerler etrafında kuracaktır. Halkevleri susmaz, memleket susmaz.”

Laiklik ve barış mücadelesini yükseltme çağrısının yapıldığı eylemde, tek adamlık rejimine geçit vermeme sözü verildi. Eylem, “Özgürlük sokakta” sloganıyla sona erdi.