Kirazlıyayla’da yapılmak istenen flotasyon tesisine karşı direnen köylüler adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Göle dökülen atıklar nedeniyle çıkan tartışma sonrası madenci şirket köylülerden şikayetçi olmuş, 9 kişi sabah erken saatlerde evlerinden gözaltına alınmıştı

Gözaltına alınan köylüler adli kontrolle serbest bırakıldı

GÖKAY BAŞCAN

Bursa’nın Yenişehir ilçesi Kirazlıyayla köyünde Meyra Madencilik adlı şirket tarafından yapılmak istenen flotasyon (cevher zenginleştirme) ve atık tesisine karşı direnen 9 köylü dün sabah erken saatlerde evlerinden alındı.

Şirketin şikâyeti üzerine Yenişehir Karakolu’na götürülen ve gözaltına alınan Gülizar Canbaz, Emine Çip, Hatice Kara, Nermin Çetin, Kaniye Karasu, Ferhat Kındıl ve Ömer Güler adli kontrol şartıyla serbest bırakılırken, Muhammed Çakır ve Hüseyin Tekin hakkında takipsizlik kararı verildi. Öğle saatlerine kadar Yenişehir Jandarma Karakolu’nda bekletilen köylüler öğleden sonra ifade verilmek üzere savcılığa götürüldü. Savcılıkta akşam saatlerine kadar bekletilen 7 kişi adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Diğer iki kişi ise jandarmada ifade verdikten sonra serbest bırakıldı.

kirazliyayla-da-yasam-alanlarini-savunan-kadinlar-gozaltina-alindi-741445-1.

ŞİRKET ÇALIŞANLARI GÖLÜ KİRLETTİ

Dün akşam saatlerinde flotasyon tesisinin yapıldığı bölgeye malzeme taşıyan beton mikserinin, araçta kalan atıkları göle boşalttığı gerekçesiyle köylüler tepki gösterdi. Bahçelerini suladığı, hayvanlarını otlattığı gölün kirletilmesine tepki gösteren köylüler durumu jandarmaya bildirdi. Atıkların boşaltıldığı göle giden köylüler bir süre şirket yetkilileriyle tartıştı. Şirket çalışanlarının döktükleri atık nedeniyle tepki gösterdiklerini belirten köylüler, çalışanların kendilerine hakaret ettiğini söyledi.

Dün akşam yaşanan olay nedeniyle günün erken saatlerinde jandarma tarafından evden alınan köylüler, Yenişehir Jandarma Karakolu’na götürüldü. İfade veren 9 kişinin 7’si adliyeye sevk edilirken 2 kişi serbest bırakıldı. 7 kişi de savcılıkta ifade verdikten sonra serbest bırakıldı.

ENGELLEMELERE RAĞMEN EYLEM YAPILMIŞTI

Bölge halkının köy meydanında önceki gün düzenleyeceği etkinlik jandarma tarafından engellenmek istenmişti. Köylülere destek için köye gitmek isteyen yüzlerce insanın jandarma tarafından önü kesildi, insanlar köye alınmadı. Bunu duyan köylüler ise desteğe gelenlerle jandarma noktasında bir araya gelerek basın açıklaması yapmıştı.