Deriteks İzmir Şube Başkanı Makum Alagöz, SF Trade Tekstilin şikâyeti üzerine gözaltına alındıktan 17 saat sonra serbest kaldı. Alagöz, “Mücadelemiz devam edecek. Bizleri yıldıramayacaklar” dedi.

Gözaltına alınan Makum Alagöz serbest bırakıldı

Aycan KARADAĞ

İzmir’de kurulu SF Trade Tekstil’in Ocak ayında ki şikâyeti üzerine İzmir Adnan Menderes Havalimanında geçen Cuma günü akşam saatlerinde gözaltına alınan Deriteks İzmir Şube Başkanı Makum Alagöz, Havalimanı Karakolu’nda 17 saat tutulmasının ardından serbest bırakıldı.

Konu hakkında BirGün’e açıklama yapan Alagöz, “17 saat boyunca neden suçlandığı bilmeden gözaltında tutuldum. Gözaltı, yakalama işleminin dayanağının sendikamızın örgütlenme faaliyeti yürüttüğü ve üyelerimizin işten çıkarılması sonrasında uzun süredir direniş gerçekleştirdiği SF Trade Tekstil Fabrikası işveren temsilcilerinin şikâyeti olduğunu öğrendim. Bu süreçte sendikamızın ve üyelerimizin örgütlenme özgürlüğünü ağır şekilde ihlal eden işveren, ayrıca sendikal faaliyeti sekteye uğratma amaçlı olarak işten atılan üyelerimize ve bize karşı asılsız suçlamalarda bulunmaktadır. İşten atılan üyelerimizle ilgili şikâyetlerde kovuşturmaya yer olmadığı kararı verilmiştir. Sıralı olarak ustabaşılardan şirket müdürüne dek pek çok işveren temsilcisi de şahsım hakkında ayrıca şikâyetlerde bulunmuştur” diye konuştu.

Son olarak Alagöz şunları ifade etti: “Bu şikâyetlerle ilgili yürütülen soruşturma ve kovuşturmaların ikisi sonuçlanmış ve hakkımda beraat kararı verilmiştir. Bilinmesini isterim ki, devam etmekte olan bir soruşturmayla ilgili olarak yapılan bu haksız ve hukuksuz yakalama, gözaltı işlemi sendikamızın ve üyelerimizin haklı taleplerini ve direnişini sekteye uğratmak bir yana mücadele azmi ve kararlılığımızı pekiştirmiştir.Mücadelemize devam edeceğiz. Bizi yıldıramayacaklar. ”

NE OLMUŞTU?

SF Trade Tekstil’de Deriteks Sendikasına üye olduktan kısa bir süre sonra performansları gerekçe gösterilerek 4 kadın işçi, 25 Ekim 2019 tarihinde işten çıkartılmıştı. İşçiler, fabrika önünde anayasal hakları olan sendikalaşma hakkı için mücadele başlatmıştı.