İstanbul’da İHA AR-GE merkezinin bulunduğu bölgede görüntü aldığı için gözaltına alınan Rus gazeteciler savcılık ifadelerinin ardından serbest bırakıldı.

Gözaltına alınan Rus gazeteciler serbest bırakıldı

İnsansız Hava Aracı AR-GE merkezinin bulunduğu bölgede görüntü çeken iki Rus gazeteci ve bir Türk şüpheli savcılık ifadesinin ardından serbest bırakıldı.

İstanbul'da bulunan İnsansız Hava Aracı (İHA) AR-GE Merkezi'nin bulunduğu alanı izinsiz bir şekilde görüntüledikleri belirlenen Rus haber kanalında çalışan muhabir Aleksey Petruşko, kameraman Ivan Malışkin ve onlara yardım ettiği belirtilen Azerbaycan uyruklu Türkiye vatandaşı A.Ç.K. isimli kadın perşembe günü gözaltına alındı.

Gözaltına alınan 3 kişi, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde 4 gün süren sorgusunun ardından Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'ne sevk edildi. 3 kişi savcılık sorgusunun ardından serbest bırakıldı.

Gözaltı işlemi ardından kanal yönetimi Rus Dışişleri ile Rusya’nın İstanbul Başkonsolosluğu’nun temas halinde olduğunu belirtmişti.

İstanbul Valiliği de konuyla ilgili "İlimizdeki İnsansız Hava Aracı (İHA) AR-GE merkezinin bulunduğu ve fotoğraf/video çekiminin izne tabi olduğu bölgede, izinsiz görüntü çektikleri tespit edilen Rusya uyruklu (I.M.) ve (A.P.) ile Türk Vatandaşı (A.Ç.K.) İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerimizce 03.12.2020 Perşembe günü saat 10.30 sıralarında gözaltına alınmıştır. Şahıslar hakkında başlatılan soruşturma devam etmektedir. Gözaltı süresi Cumhuriyet Başsavcılığı talimatıyla 3 gün uzatılmıştır" açıklaması yapmıştı.

PESKOV’DAN AÇIKLAMA

Gelişmenin öncesinde açıklama yapan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in sözcüsü Dimitri Peskov, İstanbul’da gözaltına alınan iki Rus vatandaşı gazetecinin “en kısa zamanda serbest bırakılacağını umduklarını” söylemişti.

Peskov, Rus diplomatların “gazetecilerin yakın zamanda salıverileceğinden emin olmak için” Türkiye’deki yetkililerle iletişim halinde olduğunu belirtmiş ve “Bu sorunu diyalogla çözebileceğimizi umuyoruz” demişti.

Rusya'daki NTV haber kanalında çalışan muhabir Aleksey Petruşko ve kameraman İvan Malışkin, 3 Aralık’ta İstanbul'da insansız hava aracı üretim tesislerinin çevresinde izinsiz çekim yaparken gözaltına alınmıştı.

Rus muhabir ve kameraman, beraberlerinde bir Türk vatandaşıyla bir likte bu sabah emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilmişti.