Honduras’ta 26 yaşındaki hemşirelik öğrencisi Keyla Martínez’in gözaltında hayatını kaybetmesi üzerine ülkenin çeşitli kentlerinde eylemler düzenlenmeye devam ediyor.

Gözaltında hayatını kaybeden öğrenci için adalet

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Orta Amerika ülkesi Honduras’ta 26 yaşındaki Keyla Martinez’in gözaltında hayatını kaybetmesi ve polislerin yargılanmaması tepki nedeni. Gece sokağa çıkma yasağını ihlal ettiği iddiasıyla La Esperanza kentinde gözaltına alınan Keyla Martínez, sabaha karşı “intihara teşebbüs ettiği” iddiasıyla polislerce hastaneye götürülürken hayatını kaybetti.

Genç kadının ölümüne ilişkin hastane raporları polislerin verdiği ifadelerle çelişti. Savcılık sözcüsü Yuri Mora, ölüme ilişkin soruşturmanın ilk bulgularını açıklayarak “Martinez’in ölümünün boğulma sonucu olduğu otopside tespit edildi. Bu boğulma dışarıdan bir müdahale ile cinayet sonucu gerçekleşti. Polis işbirliği yapmalı, o gece karakolda çalışanların savcılığa ulaşmasını sağlamalı” dedi. Ulusal Polis ise bu açıklamadan sonra Martinez’i gözaltında tutan polislerin açığa alındığını duyurdu ancak bu polisler hakkında işlem yetkisini kullanmadı.

EYLEMLERE MÜDAHALE

Martinez’in ölümüne neden olan karakolun önünde düzenlenen protestoların yanı sıra birçok kentte de eylemler düzenlendi. Cinayetin örtbas edilmemesi ve faillerin yargılanması talep edilen eylemlere polis ve özel kuvvetlerden oluşan kolluk güçleri sert müdahale etti, onlarca kişi gözaltına alındı. Yerel basın, bu durumu “La Esperanza polisi, Keyla Martínez için adalet isteyen protestoları şiddetle bastırdı” şeklinde haberleştirdi.

Honduras Halk ve Yerli Örgütleri Sivil Konseyi (COPINH), Martínez’in ölümünden Honduras devletinin sorumlu olduğunu açıkladı ve bunu “polis üyeleri tarafından infaz edilen kadın cinayeti” olarak tanımladı. Honduras, Orta Amerika’da kadınlara yönelik en yüksek şiddet oranlarının görüldüğü ülke. Raporlara göre 2019’da 406 kadın, 2020’de 321 kadın erkek şiddeti sonucu hayatını kaybetti.

***

Polisler tutuklanmalı

Muhalefetteki Libre Partisi’nden milletvekili Olivia Zúniga Cáceres, Martinez’in ölümüne ve fail polislerin yargılanmasını talep eden eylemcilere yönelik müdahaleye tepki gösterdi. Cáceres, eylem yapan yurttaşları coplayan polislerin görüntülerini “İğrenç” olarak yorumlayarak, “Genç kadının ölümüyle bağlantılı polisi tutuklamak için kolluk güçlerini harekete geçirmeyenler adalet isteyenlere iğrençce saldırıyor. Onlara haysiyetin ve adalet arzusunun daha büyük olduğunu göstereceğiz” açıklaması yaptı.