İstanbul Kadıköy'de gözaltına alınan kadınlar bugün adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı.

Gözaltındaki kadınlar adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı

İstanbul Kadıköy'de, Şilili kadınların, erkek şiddetini protesto etmek için düzenlediği ve dünyaya yayılan performansı “Las Tesis”in sergilendi. Polis müdahalesinin olduğu protestoda gözaltına alınan 6 kişi adli kontrol talebi ile serbest bırakıldı.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Temsilcisi Ayşen Ece Kavas, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Sekreteri Fidan Ataselim, Sevda Yeniköylü, Nisa Kör, Yaprak Okatalı ve Seda Elhan Barbaros gözaltına alınmıştı.

Kadınlar, bugün Kartal’da bulunan Anadolu Adliyesi’nde savcı karşısına çıkarıldı. Kadınların hukuki sürecini takip eden avukat Tuba Torun sosyal medya hesabından, kadınların adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığını açıkladı. Torun şu mesajı paylaştı:

"Arkadaşlarımız adli kontrolle serbest. Yalnız şunu bilmemiz lazım: Aslında yine cezalandırıldık. Haftada bir imza, insan özgürlüğüne konulan ağır bir tedbirdir. Tüm bunlar zaten hiç yaşanmaması gerekirdi. Bunu hiç unutmayalım ve mücadelemize daha güçlü devam edelim #LasTesis"

Avukat Esin Yeşilırmak: Darp edildiler

Bİanet'te yer alan bilgilere göre kadınlar gözaltına alındıktan sonra ters kelepçeyle alandan götürüldü. Avukat Esin Yeşilırmak, gözaltına alınan Ayşen Ece Kavas'ta ve Yaprak Okatalı'da ciddi darp izleri olduğunu; Kavas'ı darp eden çevik kuvvet polisinin kask numarasını alıp hakkında şikâyet dilekçesi verdiklerini söyledi.

Kadınlar, "2911 sayılı kanuna muhalefet (Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu), Cumhurbaşkanlığına hakaret, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin Kurum ve Organlarını Aşağılamak"la suçlanıyor.

İstanbul Valiliği yaptığı açıklamada, şarkının Türkçe çevirisinde geçen "tecavüzcü sensin, öldüren sensin, polisler, hâkimler, devlet ve başkan" sözlerinin "suç olduğunu" belirtmişti.