Cerattepe direnişine katılanlara hapis cezası verildi. Kararın bozulacağını umut ettiklerini söyleyen Avukat Kalın, “Bu ceza çevre mücadelesine verilen bir cezadır. Gözdağıdır” dedi.

Gözdağı gibi ceza

DİLAN ŞAHİNBAŞ

Artvin’de Cerattepe’deki direnişe katılan 21 kişi hakkında açılan davanın karar duruşması Artvin Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme heyeti, Volkan Altun Kaya, Cemil Aksu, Güven Poshoroğlu, Gökhan İnce, Erkan Ermiş, Şafak Yasin Topal, Coşkun Vayiç, Ali Saraç, Selahattin Daşlı ve Necmettin Yenigül’e “toplantı ve gösteri yürüyüşlere katılmaları ve ihtara rağmen dağılmadıkları” iddiasıyla 5’er ay hapis cezası verdi. Hükümlerin açıklanmasını geri bırakan mahkeme heyeti, sanıkların 5 yıl süreyle denetime tabi tutulmasına hükmetti.

“Ellerinde taş bulundurdukları” gerekçe gösterilerek İnce, Ermiş, Topal ve Yenigül hakkında ayrıca 25’er ay hapis cezası verildi. Dört sanık hakkında da 5’er ay hapis cezası verildi. Hapis cezaları para cezasına dönüştürüldü. 7 sanık ise beraat etti.

ÇEVRE MÜCADELESİNE VURULAN BİR DARBE

Yeşil Artvin Derneği Avukatı Bedrettin Kalın, söz konusu cezaların çevre mücadelesi veren herkese bir gözdağı olduğunu söyledi. Kalın, “Bu mücadele 25 yıldırı sürüyor. Esasen bir hak ve adalet mücadelesi bu. Sağlıklı bir çevrede yaşama mücadelesini sürdüren ve bu mücadeleye katkı vermekten öte hiçbir suç işlememiş olan bu kişilere verilen ceza çevre mücadelesine verilen bir cezadır. Bundan sonra mücadele edeceklere gözdağı vermek amacı taşıyan bir ceza olmuştur. Ceza alan arkadaşlarımız Artvin halkının, Yeşil Artvin Derneği’nin ve çevre mücadelesinin dostları olup onları hiçbir zaman yalnız bırakmayacağız. Bu karar henüz kesinleşmemiş karar olup, yargı yollarına ayrıca başvuracağız. Hesapsız, adaletsiz ve vicdansız bu kararın bozulacağını umut ediyoruz” ifadelerini kaydetti.