Munzur Özgür Aksın Meclisi tarfından yapılan açıklamada Munzur Gözelerinin, Alevilik için kutsal bir ziyaretgâh olduğuna dikkat çekildi. Açıklamada “Munzur Gözeleri inançsal ritüeller icrası dışında insan etkileşimine kapatılmalıdır” dendi.

Gözelerin tahrip edilmesine hayır!

HABER MERKEZİ

Munzur Özgür Aksın Meclisi, Munzur Gözeleri’nde yapılmak istenen peyzaj projesine ilişkin açıklama yaptı.

Ovacık Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül tarafından yapılan açıklamada, şunlar dile getirildi:

“Munzur Gözeleri’nde bitki örtüsü, topografya, silüet etkisini bozabilecek hiçbir eylemde bulunulmaması gerektiği halde korunma alanında çeşitli yapı üniteleri inşa edilmesi öngörülmektedir. 'Munzur Gözeleri Rekreasyon Projesi' Munzur Vadisi Millî Parkı’nın temel kaynak değeri Munzur Gözeleri ve çevresinde uygulanmak istenmektedir."

“Munzur Gözeleri, Alevilik açısından kutsal bir ziyaretgâhtır. Bölgenin doğal dokusu binlerce yıl korunmuştur” diyen Sarıgül, açıklamanın devamında şunları belirtti: “Alevi– Kızılbaş inancı için kutsal bir mekan olan Munzur Gözeleri’nde hayata geçirilmeye çalışılan Peyzaj Projesi inancımıza, kültürümüze ve hafızamıza müdahale ile eş değerdir. Munzur Gözeleri’ndeki Peyzaj projesi ile doğal bir inanç merkezi özünden koparılarak mesire ve ticaret alanına çevrilmek istenmektedir. Dersimliler için kutsallığı olan inanç merkezlerine ve topraklarına büyük şirketlerin sokulması bu alanların ihaleye verilmesi yanlıştır ve kabul edilemez. Bilimsel raporların hiçe sayılarak, yapılmaya çalışılan bu proje yaşam alanlarımıza yönelik bir yıkım projesidir.”

Munzur Gözeleri havzasının korunması için mevzuatta belirtilen tüm tedbirlerin alınması gerektiğini belirten Sarıgül, son olarak şunları aktardı:

“Bu kapsamda Gözelerin 1. Derece Doğal Sit Alanı olduğunu belirtir tabela konulmalı, alandaki Alan Koruma Kılavuzu istihdam edilmeli, Munzur Gözeleri inançsal ritüeller icra etme dışında insan etkileşimine kapatılmalıdır. Tuvalet gibi yapıların bilimsel açıdan en uygun alana yapılması gerekmektedir. Sit alanı ve koruma alanının olduğu gibi kalmalıdır. Ziyaret köyü yeşil yazı ada ve koyun göllerinin atıklarının taşınarak arıtma sisteminin oluşturularak alan dışına taşınması gerekmektedir. Oluşturulmuş binanın sit alanı içerisinde bulunan metruk yapının vb yapılarının kaldırılması gerekmektedir.”