İdlib’de yaşananların iktidarın dış politikasının sonucu olduğunu belirten Emekli Koramiral Türker Ertürk “Türkiye’nin hemen Suriye ile anlaşması, askerleri çekmesi gerekiyor. İktidarın izlediği politika ülkenin çıkarlarıyla ve iç barışla ters düşüyor. Israrcı olunursa, daha çok kan kaybederiz” dedi

'Gözlem noktası değil işbirliği kurulmalıydı'

HABER MERKEZİ

İdlib’de yaşanan gelişmeleri değerlendiren Emekli Koramiral Türker Ertürk, askerlerin hayatını kaybetmesinin, iktidarın Suriye’deki politikalarının sonucu olduğunu belirtti. Türkiye'nin Suriye’de bulunmasının doğru olmadığını belirten Ertürk “İdlib’den şehitlerimizin geliyor olmasının anlamı şu: İktidarın Suriye’deki yanlış politikalarına hâlâ devam ediyor. Zaten İdlib’i savunuyor olmamız da abeste iştigal” ifadelerini kullandı.

İktidar, Libya’da Birleşmiş Milletler’in (BM) desteklediği tarafta olmasına rağmen Suriye’de aynı politikayı izlemediğini belirten Ertürk “İktidar Libya’da BM tarafından tanınan iktidara destek veriyorum diyor. Suriye’de BM tarafından desteklenen iktidar, yönetim kim, Beşar Esad yönetimi. Orada kime destek veriyorsan, Müslüman Kardeşler’e, radikal İslami örgütlere, vekalet savaşçılarına… ABD ile müttefik olabilir ama Suriye’de çıkarlarımız müttefikimiz ile çatışıyor. Suriye, Rusya, İran, Irak Merkezi Hükümeti ile örtüşüyor. Bunlarla işbirliği yapmamız gerekiyordu” diye konuştu.

Bu yoldan barış çıkmaz

“Türkiye’nin yapması gereken İdlib’de gözlem noktaları tesis edeceğine, Suriye merkezi hükümetiyle işbirliği yapmalıydı” diyen Ertürk, iktidarın izlediği politika ülkenin çıkarlarıyla, güvenliğiyle ve iç barışla çeliştiğini belirtti. Ertürk “Bu yolda ısrar ederseniz buradan barış çıkmaz. Daha fazla şehit olur, kan kaybederiz, Arap çöllerinde kaynaklarımızı tüketiriz” dedi.

gozlem-noktasi-degil-isbirligi-kurulmaliydi-683624-1.

Suriye ile çıkarlarımız çatışmıyor

Türkiye’nin Ortadoğu bataklığına battığını, bir an önce askerlerin geri çağırılması gerektiğini ifade eden Ertürk “Mutabakatlarda verilen söz, Türkiye’nin o bölgeyi silahsızlandıracağıydı. Ancak konjonktür değişti, o evre geçti. Türkiye’nin hemen Suriye ile anlaşması, askerleri çekmesi gerekiyor. İşgal ettiği yerleri Suriye merkezi hükümete devretmesi lazım. Bu alanlara Suriye’nin egemen olması Türkiye’nin çıkarlarıyla çelişmiyor, aksine destekliyor. Bu iktidar bence bunu yapamaz. Acı çekmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

Rusya’nın açıklamalarını da değerlendiren Ertürk sözlerini şöyle sonlandırdı: “Rusya bugüne kadar akıllı politikalar izledi. Türkiye’nin yanlış yaptığının farkında ama göz yumuyor. Amacı Türkiye’yi batıdan, NATO’dan koparmak istiyor. Böyle bir hesabı olmasa daha sert reaksiyonlar gösterirdi.”

Türkiye’nin vereceği karşılık sınırlı

İdlib’de yaşanan olayların herkes tarafından beklenildiğini ancak İdlib mutabakatı ve Astana görüşmeleri süreci ötelediğini belirten Doç. Dr. Ahmet Kasım Han “İdlib’den geçen arterlere bakan birisinin bölgenin rejim muhaliflerinde kalmasına ne Rusya’nın ne de Esad’ın izin vermeyeceğini bilir. Daha önce böyle bir olayın yaşanmamasının bir başarı olduğunu söyleyebiliriz” diye konuştu.

İdlib mutabakatını sürdürmenin mümkün olmadığını söyleyen Han “2018 Eylül atında Soçi’de varılan İdlib mutabakatına göre çatışmasızlık bölgeleri oluşturuldu, Türkiye gözlem noktaları açtı. Bugün geldiğimiz noktada bunun sürdürülmesi mümkün değil, mutabakat delik deşik oldu. Ancak Astana daha siyasi bir anlaşma ve Türkiye’yi daha çok ilgilendiriyor. Türkiye’nin harekât yaptığı bölgelerde bulunması, Rusya ile birlikte Suriye’nin geleceğiyle ilgili konulara dâhil olmasının yolunu açan bir anlaşma” ifadelerini kullandı.

Rusya ile ilişkiler göz önünde bulundurulduğunda Türkiye’nin vereceği karşılığın sınırlı olacağını belirten Han sözlerini şöyle sonlandırdı: “Rusya ile ilişkilerimizi koparacak noktada değiliz. O yüzden verilecek karşılığın bir sınırı var. O sınırı öyle bir yerden çekmek gerekiyor ki Suriye’de üzerine gelemesin. Türkiye bu şartlarda bir pozisyon almaya çalışıyor.”

gozlem-noktasi-degil-isbirligi-kurulmaliydi-683623-1.

Suriye, Rusya’nın bilgisi olmadan hamle yapamaz

Suriye rejiminin hamlesinin altında neler yattığının bilinmediğini bu hamlenin de Rusya'nın bilgisi dışında gerçekleşme ihtimali olmadığını belirten Doç. Dr. Salih Bıçakçı "Rejimin bu hamleyi yapmasındaki sebep ne? Sorusunun cevabına ihtiyacımız var. Bizim bilmediğimiz bir şeyler oluyor. Türkiye’nin Ukrayna’nın 200 milyon dolar yardım edeceği meselesi de bununla ilgili diye düşünüyorum. Türkiye bu hamle ile birilerine mesaj vermeye çalışıyor olabilir. Rusya izin vermeden Suriye’nin böyle bir hamle yapma ihtimali olduğunu düşünmüyorum. Şuan en önemli mesele bölgede yaşayan sivil insanlar. Özellikle Suriye’nin yaptığı hamlelerle sivil insanların zarar görme ihtimali yüksek. Öncelikle bunun önlenmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.

gozlem-noktasi-degil-isbirligi-kurulmaliydi-683622-1.

Çağrımız VarÇağrımız Var