Piyasalarda gözler bugün açıklanacak ABD Merkez Bankası’nın faiz kararında. Fed faiz artışıyla gelişmekte olan piyasalardan yeni çıkışların olması ve TL’nin daha da baskılanması bekleniyor.

Gözler Fed'in faiz kararında: TL üzerindeki baskı artabilir

ABD Merkez Bankası (Fed) bugün faiz kararını açıklayacak. Küresel piyasalarda beklenti Fed'in 50 baz puan faiz artışına gideceği şeklinde gelişirken, Fed'in 9 trilyon dolarlık bilançosunun da azaltma kararının açıklanması bekleniyor.

ABD'de enflasyon yüzde 8,5'la 40 yılın zirvesinde seyrederken, bugün beklenen olası 50 baz puanlık faiz artışı bankanın 2000 yılından bu yana aldığı en sert faiz artırım kararı olacak. Diğer yandan bazı kurumlar Fed'den 75 baz puanlık faiz artışını da fiyatlıyor.

FAİZ KARARI TÜRKİYE'Yİ NASIL ETKİLEYECEK?

Fed'in faiz artırımı Türkiye'nin de dahil olduğu gelişmekte olan piyasalardan ciddi para çıkışlarına sebep olurken, Fed'in "doların patronu" olması sebebiyle alınan kararlar tüm dünyadaki dolar arzını önemli ölçüde etkiliyor.

Doların faizinin artması ve arzının düşerek değerinin yükselmesi, Türkiye gibi yüksek döviz ihtiyacı olan ülkelerin cari açığını ve borçlanmayı finanse etmesini daha pahalı hale getiriyor.