EYT konusunda takvim, Meclis deprem nedeniyle 28 Şubat tarihine kadar tatile girmesiyle ötelenmiş oldu. Depremden önce EYT düzenlemesinin TBMM'de 21 Şubat tarihinde ele alınması öngörülmüştü. TBMM'nin tatile girmesiyle sürecin uzayacağı düşünülüyor. EYT'nin Meclis çalışmalarına başlanacak olan 27 Şubat'ta gündeme gelmesi bekleniyor.

Gözler Genel Kurul'da: EYT'de takvim nasıl işleyecek?
Fotoğraf: DHA

Bu hafta yasalaşması beklenen Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesi, Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin ardından ara verilen Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) çalışmaları nedeniyle ileri bir tarihe ertelenmiş oldu.

EYT'de yasal düzenleme 2 Şubat tarihinde TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geçerek Genel Kurulu onayına kalmıştı. Düzenlemenin Genel Kurul'dan geçmesiyle Şubat'ın ilk yarısında Resmi Gazete’de yayınlanması ve başvuruların alınması öngörülüyordu. Düzenlemenin yürürlüğe girmesinin ardından, hak kazananlar ister e-Devletten ister bizzat sosyal güvenlik kurumları veya çalışan memurlar kendi kurumlarına müracaat ederek emekli olmak için başvurabileceklerdi.

Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geçerek Meclis Genel Kurulu onayına kalan düzenleme, onay işleminin tamamlanmasıyla Resmi Gazete’de yayınlanacak ve başvurular alınacak. EYT çalışmaları için gözler Meclis çalışmalarına verilen aranın son bulacağı 28 Şubat'a çevrildi.

Bloomberg HT'ye konuşan kaynakların verdiği bilgiye göre, Meclis'in yeniden çalışmaya başlamasıyla gündem konular birer birer ele alınacak. Önem ve gündem sırasına göre EYT'nin de ele alınması tahmin ediliyor. Yaşanan bu süreç nedeniyle EYT'de TBMM sürecinin bir süre daha uzaması bekleniyor.

DÜZENLEYEME İLİŞKİN NELER BİLİNİYOR?

Prim günü şartı aranacak

Düzenlemeye göre EYT’de kademeli prim günü aranacak. 8 Eylül 1999 tarihi öncesinde sigortalı çalışmaya başlayanlar yaş dışındaki koşulları yerine getirerek emekli olabilecekler.

Düzenlemeye göre, SSK’lılar 4447 Sayılı Kanun ile getirilen kademeli prim gününe tabi olacaklar. Kademeli prim günü 5 binden başlayarak 5 bin 975 güne kadar çıkacak. 5 bin prim gün sayısı ile emekli olunamayacak. Çünkü işçilerin prim gün sayısı (1995-99 arası girişliler için) 5 bin 750-5 bin 975 gün arasında değişiyor.

Bağ-Kur ve Emekli Sandığı sigortalıları için kadınlarda 7 bin 200, erkekler ise 9 bin gün prim gün şartı var.

5 puan destek

Komisyondan geçen teklife göre, ilk kez yaşlılık veya emekli aylığı bağlananlardan, yaşlılık veya emekli aylığı talebi nedeniyle işten ayrılış bildirgesi verilenlerin işten ayrılış tarihini takip eden 10 gün içinde en son çalışılan özel sektör iş yerinde sosyal güvenlik destek primine tabi çalışmaya başlamaları halinde, çalışılmaya başlandığı tarihten itibaren, sosyal güvenlik destek primi işveren hissesinin 5 puanlık kısmına isabet eden tutar Hazine tarafından karşılanacak.

2,2 milyon kişi emekli olacak

Düzenlemeyle ilk etapta yaklaşık 2 milyon 250 bin kişi emeklilik hakkı elde edecek.

Şubat’ta başvurulması halinde ilk maaşların Mart ayında alınması öngörülüyordu. Maaş bağlanan EYT'linin bayram ikramiyesi alacağı da belirtilmişti.

Kamu kurum ve kuruluşlarında kadroya alınan işçiler, il özel idareleri ve belediyeler ile bağlı kuruluşlarında ve bunların üyesi olduğu mahalli idare birliklerinde, birlikte veya ayrı ayrı sermayesinin yarısından fazlası il özel idareleri, belediyeler ve bağlı kuruluşlarına ait şirketlerde işçi statüsüne geçirilenlerin; emeklilik, yaşlılık veya malullük aylığı almaya hak kazanmaları halinde, çalıştırıldıkları kamu kurum ve kuruluşları veya şirketlerce iş sözleşmelerinin feshedilmesini zorunlu tutan düzenlemeler yürürlükten kaldırılacak.