Enflasyonun, politika faizinin üzerine çıkması ve iktidardan gelen faiz indirimi mesajları ardından gözler bugünkü Merkez Bankası toplantısında. Piyasanın beklentisi, faizin sabit tutulacağı yönünde.

Gözler yılın en kritik Merkez Bankası toplantısında: Faiz için karar verilecek

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu faiz kararını bugün açıklayacak. Kurul, bir önceki toplantıda, politika fazini değiştirmemiş ve yüzde 19'da sabit tutmuştu.

Para Politikası Kurulu'nun Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu başkanlığındaki toplantısı bugün saat 14:00'te başlayacak.

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun eylül ayı başında yaptığı çekirdek enflasyon vurgusu, piyasada faiz indirimi endişelerini ve kurda yüksek artış beklentisini arttırdı. Kavcıoğlu'nun enflasyon artışına ilişkin “çekirdek enflasyonu esas alacağız” ifadeleri ekonomistler tarafından erken faiz indirimi hazırlığının sinyalleri olarak yorumlanıyordu.

Ancak ajansların anketlerine katılan ekonomistlere göre Merkez Bankası, bugünkü toplantısında faizleri sabit bırakacak.

Reuters anketine katılan 19 kurumun 18'i Eylül ayında politika faizinin sabit tutulmasını bekliyor.

Anadolu Ajansı'nın anketine katılan 20 ekonomistten 18'i politika faizinin yüzde 19'da sabit bırakılmasını beklerken, 2 ekonomist politika faizinin 100 baz puan düşürüleceğini tahmin ediyor.

TCMB'nin kendi düzenlediği Piyasa Katılımcıları Anketi'ne de benzer sonuçlar yansıdı. Katılımcılar, TCMB'den bu ay faiz indirimi beklemediklerini ifade etti.

YIL SONUNA KADAR 150 BAZ PUAN İNDİRİM BEKLENTİSİ

Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz indirim döngüsüne Eylül'de 50 baz puan ile başlamasını, yıl sonuna kadar 150 baz puan daha indirime gitmesini beklediğini belirtmişti.

IIF raporunda, "Ağustos ayında manşet enflasyonda devam eden artışa karşın çekirdek enflasyon yüzde 16,8'e yavaşladı. TCMB'nin para politikasının önümüzdeki dönemde daha çok çekirdek enflasyona odaklanacağı da göz önüne alındığında bankanın beklenen faiz indirim döngüsüne Eylül ayında 50 baz puan ile başlayacağını düşünüyoruz" denildi.

ERDOĞAN’IN MESAJLARI

Son toplantıdan bu yana Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın enflasyonla mücadele konusunda verdiği mesajlar da ekonomi kamuoyunun gündeminin üst sıralarında yer aldı.

Erdoğan, ayrı etkinliklerde enflasyon konusunda verdiği mesajlarında enflasyonun sadece Türkiye'nin sorunu olmadığını, fahiş fiyatlarla mücadele edileceğini söyledi.

ENFLASYON, FAİZ’İN ÜZERİNE ÇIKTI

Son toplantıdan bu yana en kritik gelişmelerden biri de enflasyonun politika faizinin üzerine çıkması oldu.

Ağustos ayında enflasyon yüzde 19 olan politika faizinin üzerine çıktı.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı verilere göre Ağustos'ta tüketici fiyat endeksi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 19,25 arttı.