Bergama’nın Kozak Yaylası’nda bulunan Okçular köyünde yapılması planlanan granit ocağına tepki gösteren bölge halkı ‘halkın katılım toplantısı’na izin vermedi.

Granit ocağına geçit verilmedi!

Aycan KARADAĞ

İzmir’in Bergama ilçesi Kozak Yaylası’nda bulunan Okçular Köyü’nde Mevlüt Anar’a ait granit ocağı projesinin çevresel etki değerlendirme (ÇED) süreci kapsamında yapılmak istenen halkın katılım toplantısı, yöre halkının protestoları sonucu iptal edildi.

Projeyle ilgili yapılmak istenilen ÇED toplantısı için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve şirket yetkilileri Okçular Köyü’ne geldi. Köyün girişinde yolu kapatarak karşılayan bölge halkı ve köylüler, yetkililerin toplantının yapılacağı alana giriş yapmalarına izin vermedi. Yetkililer ise toplantının yapılamayacağını tutanak altına alarak geri dönmek zorunda kaldı.

100 hektar ruhsat alanına ait proje kapsamında yılda 162 bin ton granit üretimi planlanıyor. Projenin ruhsat alanı, Okçular köyüne 2 kilometre, Demircidere mahallesine 1.72 kilometre uzaklıkta bulunuyor.

Konu hakkında açıklama yapan Bergama Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Erol Engel, “Bugün burada 100 hektarlık alanda taş ocağı açmak isteyen firma yetkililerince ÇED toplantısı yapılacaktı. Köylülerimizin, Bergamalıların, Dikilililerin, Ayvalıklıların yani yöre halkının birlikteliğiyle bu tehlikeyi de savuşturduk. Kozak endemik türleriyle, çam fıstıklarıyla Türkiye’nin en gözde yaylalarından biri. Bu yaylaların taş ocaklarına heba edilmesini istemiyoruz. Bununla ilgili mücadelemiz devam edecektir” diye konuştu.

Geçen Eylül ayında da aynı bölgede başka bir granit ocağı için ÇED toplantısına da yöre halkı yolu kapayarak izin vermemişti.