Greenpeace Akdeniz Biyoçeşitlilik Projeler Lideri Nihan Temiz Ataş, Türkiye'nin, Avrupa’nın en büyük plastik çöplüğü olma yolunda hızla ilerlediğini belirterek, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın taahhüdü olan "Plastik atık ithalatı yasağı eylem planını" bir an önce açıklanmasını beklediklerini söyledi.

Greenpeace: Türkiye, Avrupa'nın plastik çöplüğü olma yolunda hızla ilerliyor

Türkiye'nin, 2020'de de Avrupa'dan en çok plastik atık alan ülke olduğunu, bu dönem içinde bir önceki yıla oranla plastik atık ithalatının yüzde 13 arttığını duyuran Greenpeace, paylaşılan verilere göre son 16 yılda Avrupa'dan Türkiye'ye gelen plastik çöp miktarı 196 kat arttığını, yalnızca 2020 yılında Avrupa Birliği ülkeleri ve İngiltere’den toplam 659 bin 960 ton plastik atık ithal edildiğini bildirdi.

Türkiye'nin, Akdeniz'de en büyük çevre kirliliği yaratan ülkelerden biri olduğu vurgulanan açıklamada, "Avrupa'dan çöp almaya devam ettikçe bu durum hem çevre kirliliğine neden olacak, hem de insan sağlığını tehdit eden problemler yaratacak. Plastik çöplerin büyük kısmı yakılıyor ya da doğaya atılıyor. Bu da geri dönüşü olmayan büyük bir çevre kirliliğine yol açıyor. Ne yazık ki para verip alınan bu çöpler, denetimin eksik olması sebebiyle gerçekten geri dönüştürülmüyor" denildi.

Greenpeace, Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) ve İngiltere Ulusal İstatistik Dairesi’den oluşturduğu şu bilgileri de paylaştı:

-2019 yılında Avrupa’dan Türkiye’ye gelen plastik atık miktarı 582 Bin 296 tondu. 1 yılda plastik atık ithalatı yüzde 13 arttı.

-2020 yılında da Avrupa’dan en çok plastik atık alan ülke oldu.

-Türkiye, Avrupa plastik atık ihracatının yüzde %28’ini karşıladı.

-Plastik atık ithalatı son 16 yılda (2004’ten bu yana) ise 196 kat arttı.

-Türkiye’ye 2020 yılında en çok plastik atık gönderen ilk beş ülke: İngiltere (209,642), Belçika (137,071), Almanya (136,083), Hollanda (49,496), Slovenya (24,884)

"AVRUPA'NIN PLASTİK ÇÖPLÜĞÜ"

Konuyla ilgili değerlendirme yapan Greenpeace Akdeniz Biyoçeşitlilik Projeler Lideri Nihan Temiz Ataş, geçtiğimiz yıl başlattıkları ‘Türkiye Plastik Çöplüğü Olmasın’ kampanyalarının sonucunda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın plastik atık ithalatı kotasını düşürdüğünü, bu adımın güzel, ancak yeterli olmadığını belirterek şunları söyledi:

"Verilerden ve sahadan gördüğümüz kadarıyla Avrupa’nın en büyük plastik çöplüğü olmaya devam ediyoruz. Hatta kotanın düştüğü günden sonra da artış devam ediyor. Bu durum, denetim mekanizmalarının sıkılaştırılması gerektiğini gösteriyor. Bununla birlikte Çevre ve Şehircilik Bakanı, Ocak ayında hedefin sıfır atık ithalatı olduğunu belirtti. Bakanlığın bu taahhüdünü acilen gerçekleştirerek plastik atık ithalatı yasağı eylem planını açıklamasını, denetim ve şeffaflık mekanizmalarını artırmasını talep ediyoruz.” (AJANS BİZİM)