Greif işçilerine 4,5 yıl sonra dava!

Greif fabrikasında 4,5 yıl önce gasp edilen hakları için işgal eylemi yapan işçilere açılan dava dün başladı. DEV TEKSTİL’den yapılan açıklamada, “Greif işçi sınıfının davasıdır, yargılanamaz” dendi.

İstanbul Hadımköy’deki Greif çuval fabrikasında çalışan yaklaşık 600 işçi, 10 Şubat 2014’te toplu sözleşme taleplerinin karşılanmaması üzerine fabrikayı terk etmeme eylemi başlatmıştı. 44 taşeronun faaliyet gösterdiği fabrikada, işçilerin taleplerinin başında taşeronluğun kaldırılması geliyordu. İki ay süren eylem polis saldırısıyla kırılmış, 100'den fazla işçi ve destekçi darp edilerek gözaltına alınmıştı.

Eylemden 4,5 yıl sonra 191 işçi hakkında ‘çalışma hürriyetini engelleme’ ve ‘memura mukavemet’ suçlarından dava açıldı.

Yeni Greif’lerden korkuyorlar
Davanın ilk duruşması dün Gaziosmanpaşa 10. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşma öncesi Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası (DEV TEKSTİL) adliyenin önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamada, işçi ve emekçilere, toplumun ilerici kesimlerine dönük saldırıların arttığı bir dönemde Greif işçilerine eylemden 4 yıl sonra dava açılmasının tesadüf olmadığı vurgulandı.

Sermaye ve AKP hükümetinin yeni Greif’lerin önünü almak istediğine vurgu yapılan açıklamada, “Greif işçilerine açılan dava, sermayenin ihtiyaçları doğrultusunda hayata geçirilen bir saldırıdır. Bu saldırılarla krizin faturasını işçi ve emekçilere fatura edenler, tabandan yükselecek tepkinin önünü kesmeye çalışıyor. Greif’e açılan dava üzerinden işçi sınıfının devrimci, ilerici mücadele birikimini yargılamaya ve belleklerden silmeye çalışıyorlar” dendi.

Açıklamaya 3. Havalimanı İşçileriyle Dayanışma Platformu, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Zeytinburnu Belediyesi’nden atılan ve direnişini sürdüren Kenan Güngördü, Metal İşçileri Birliği (MİB) ve EHP de destek verdi.

Duruşmada işçilerin ifadeleri alındı. İşçilerin avukatları, “Bu davanın açılması hukuksuzdur. İşçiler sendikal örgütlenme hakkı kapsamında grev yoluna başvurmuşlardır. İşçilerin derhal beraatını talep ediyoruz” dedi. Dava 15 Nisan’a ertelendi.