Greta’nın izinden…

GÜNEY DENİZ TEKE

İklim Krizi de ne?

Sera gazları Dünya’mızı bir battaniye gibi sarar. Bu gazlar Güneş’ten Dünya’ya gelen ısının bir miktarını Dünya’da tutarak Dünya’nın belirli bir sıcaklıkta kalmasını sağlar. Bu gazlardan en önemlisi olan karbondioksit, atmosferde yaklaşık on bin yıl boyunca 280 ppm seviyesindeyken, endüstri dönemiyle birlikte bugün 417 ppm seviyelerine çıktı. Fosil yakıtları (petrol, kömür ve doğalgaz) sınırsızca kullanmak binlerce yılda oluşan dengeyi bozdu. Bilim insanları iklim krizine neden olan petrol ve türevlerini kullanmayı bir an önce bırakmamız gerektiğini, var olan rezervlerin asla çıkarılmamasını ve orman, okyanus ve tarım alanlarının korunmasının önemini uzun zamandır söylüyor. Dünyayı yönetenler tüm bu uyarıları duymazdan geldi, çocuklarının ve torunlarının geleceğini umursamadan onlarca yıl fosil yakıtlar kullanıldı, kömür yakmaktan ve ormanları yok etmekten geri durmadılar.

Greta 2018 Ağustos ayında tek başına iklim grevini başlatmıştı. Bugün 125 ülkede 1 milyondan fazla öğrencinin katıldığı iki küresel grev ve yaz tatilinin bile durduramadığı yüzlerce yerel grev gerçekleşti. Türkiye’den de birçok çocuk bu çağrıya uyarak okul grevlerine çıktı. Ben ve arkadaşlarım da Atlas’ın çağrısına katıldık. Bizim için de yaz tatili grevler ve etkinliklerle devam ediyor. Atlas ve Selin, Fridays for Future hareketinin Lozan kampına katıldılar. Yeşil Düşünce Derneği’nin düzenlediği Yeşil Kamp’ta iklim aktivizmini anlatmak için Fridays for Future’da Türkiye adına söz aldık. Birçok oturum ve atölyenin gerçekleştiği kampın ana teması iklim kriziydi.

Kampta iklim aktivistlerinin SIFIR GELECEK ve “2030daben” kampanyaları, tüm dünyadaki aktivizm örnekleri konuşuldu. Ege Ayvalık’ta yaptığı grevleri ve insanların verdiği tepkileri anlatırken herkes gülümsedi. Ben de Mozaik Kuyruklu Fare adlı sosyal medya hesabımızdan bahsettim. BirGün gazetesine yaptığımız ziyaret ve Parents for Future hareketini de annelerimiz anlattı. Aynı zamanda Kazdağları’nda da altın madenine karşı nöbetler başlamıştı. Ormanların önemini bazı insanlara nasıl anlatacağız? Greta son konuşmalarından birisinde “Bilimin arkasında birleşelim” demişti. Aynı çağrıyı biz de yapıyoruz!