Birçok iş kolunda emekçilerin grev hazırlığı yaptığı Britanya’da patronların, grev sırasında geçici işçi istihdam etmesine izin veren yasa yürürlüğe girdi.

Grev dursun diye her yol deneniyor

İngiltere’de büyüyen grev dalgası karşısında hükümet grevlerin gücünü azaltmak için her yolu deniyor.

Demiryolu, Denizcilik ve Taşımacılık Sendikasının (RMT) haziran ayındaki üç günlük grevi büyük dayanışmayla karşılanmış ve devamında aralarında makinistler, telekom işçileri, posta işçileri, eğitimciler ve sağlıkçıların da bulunduğu kamu ve özel sektördeki birçok iş kolunda yüz binlerce işçinin grev hazırlığı gündeme gelmişti. İşçilerin özellikle artan enflasyon nedeniyle ücret artışı ve iş güvencesi için çıktığı grevlere karşı İngiltere hükümeti grev kırıcılık rolüne soyundu.

Evrensel’de yer alan habere göre İngiltere, İskoçya ve Galler’de işverenlerin grevlerde geçici işçi istihdam etmesine izin veren bir yasa yürürlüğe girdi. Yasa, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) sendikal örgütlenmeyi güvence altına alan 87 No’lu sözleşmesi başta olmak üzere çalışma koşullarını düzenleyen bağlayıcı uluslararası anlaşmaların ihlali olarak yorumlanıyor.
İş, Enerji ve Endüstriyel Strateji Bakanı Kwasi Kwarteng, Muhafazakar Parti hükümetinin işçilerin en temel haklarını çiğneyerek yaptığı “yasal” düzenlemeyi “Ceza gerektiren bir suç olan yasal düzenlemeyi değiştirdik. Sendikaların ekonomimizi durdurmasına izin vermeyeceğiz” açıklamasıyla duyurdu.

İngiltere’deki sendikal mücadeleyi zayıflatmak için başlatılan bu saldırıya ülke çapında yaklaşık üç bin istihdam bürosunu temsil eden “İşe Alım ve İstihdam Konfederasyonu” da (Recruitment and Employment Confederation-REC) karşı çıkıyor. REC, düzenleme henüz yasalaşmadan önce İngiltere İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TUC) ile yaptıkları ortak basın açıklamasında hükümeti geri adım atmaya çağırmıştı.

REC ve TUC, grevleri kırmak için yapılan bu düzenlemenin işverenler ile işçiler arasındaki ihtilafları daha da zora sokacağını ve grevdeki işçilerin yerine geçici işçi istihdamına yönelik 40 yıldır yürürlükte olan yasağın ortadan kaldırılmasının sürdürülebilir istihdam ilişkileri açısından “uygulanamaz” olduğunu belirtmişlerdi.

Hükümet, grev dalgasının önünü kesebilmek için aynı yasal düzenleme içinde ayrıca sendikaların ödemek zorunda kalabileceği tazminat miktarını da artırdı.

Yeni düzenleme, grevin “yasa dışı” olduğunun tespit edilmesi halinde, mahkemelerin bir sendika aleyhine verebileceği maksimum tazminat miktarını değiştiriyor. Bu da yasal bir grev için halihazırda oldukça yüksek bir grev oylama barajının yürürlükte olduğu İngiltere’de üye sayısı milyonları geçen en büyük sendikalar için azami cezanın 250 bin sterlinden 1 milyon sterline yükseleceği anlamına geliyor.

Sendikalar işçilerin çalışma ve iş güvenliği haklarına yönelik bu büyük saldırının endüstriyel ilişkilere büyük zarar verecek olmanın yanı sıra uzmanlık gerektiren kamusal hizmetlerde halkın güvenliğini de tehlikeye atacağı uyarısında bulunuyorlar.