Grev hakları fiilen ortadan kaldırılan Baldur işçileri Çalışma Bakanı’yla yapılan görüşmede denetimlerin artırılacağı sözünü aldı. Birleşik Metal-İş Başkanı Serdaroğlu “Buradan da sonuç çıkmazsa Cumhurbaşkanı’na gideceğiz” dedi.

Grev hakkı fiilen kalktı

Rıfat Kırcı

Kocaeli Gebze’de faaliyet gösteren İspanya merkezli Baldur Süspansiyon fabrikasında toplu sözleşme talebiyle 6 aydır grevde bulunan Birleşik Metal-İş Sendikası’nda örgütlü işçiler dün Çalışma Bakanı Vedat Bilgin’le görüşmek üzere Ankara’ya gitti. Bakanlık önünde yapılan açıklamaya siyasi partiler ve emek dostları da katılırken patronun grev kırıcı uygulamaları hatırlatılarak “Hukuksuzluğa son verin” çağrısı yapıldı. Sendika Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu görüşmeye ilişkin “Yaşanan hukuksuzlukları, işverenin tutumunu anlattık. Bakan bey de şaşırdı duruma ve daha sık müfettiş görevlendirip hukuk sürecinin hızlanması için katkıda bulunacaklarını söyledi” ifadelerini kullandı.

Baldur işçileri 2015 yılında Birleşik Metal-İş Sendikası’nda örgütlendi. Ancak patron, sendikanın yetkisine itiraz etti. Hukuk süreci 5 yıldan uzun sürdü ve yargının kesin kararı işçi lehine oldu. Fabrikada kesin yetki sahibi olan sendika toplu iş sözleşme (TİS) talep etse de patron TİS masasına yanaşmadı. Bunun üzerine işçiler geçen Aralık ayında greve çıktı.

Grev kırıcı İŞKUR

Grev süresince patron üretime devam ettiği gibi kayıpların karşılanması için işçi alımı da gerçekleştirdi. Ayrıca İŞKUR da fabrikaya istihdam için 50 işçi gönderdi. İŞKUR ve patronun grev kırıcı uygulamalarına karşı sendika dava açtı. İşçiler hâlâ sürmekte olan dava sürecinin yavaş işlemesine tepki gösterdi.
İşçiler hukuksuzluğa son vermek için Ankara’ya yürüme kararı aldı. 4 koldan Ankara’ya yürüyüş organize edilmişken Çalışma Bakanlığı işçilere randevu vererek görüşme talep etti.

İşçiler dün Gebze’de yaptıkları basın açıklamasının ardından temsili bir yürüyüş yaptıktan sonra araçlarla Ankara’ya gitti. İşçiler, Çalışma Bakanlığı önünde kendilerini bekleyen emek dostları ve siyasi partilerle birlikte basın açıklaması yaptı. Ardından 2 işçi, Sendika Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu ve sendika yönetiminden 2 kişiyle birlikte toplam 5 kişilik heyet Bakan Vedat Bilgin’le görüşme gerçekleştirdi.

Görüşmeyi BirGün’e aktaran Serdaroğlu şöyle konuştu: “Süreci anlattığımız zaman Bakan Bey de şaşırdı. Daha sık müfettiş göndereceğini ve raporların hızlı hazırlanmasını sağlayarak yargı sürecinin hızlanmasına katkı sağlayacağını söyledi. İŞKUR’un greve karşı tutumu üzere İŞKUR Bölge Müdürü’yle görüşme gerçekleştireceğini söyledi.”

Serdaroğlu bütün mücadele yollarını deneyeceklerini aktararak “Buradan da sonuç çıkmazsa Cumhurbaşkanı’na kadar gideceğiz” dedi.

Baldur işçileri anayasal hakları olan toplu sözleşme için hâlâ direniyor. Baldur patronu üretimi devam ettirerek işçinin anayasal hakkı olan grevi de işlevsiz hale getiriyor. Patron keyfi hukuk tanımaz tutumu karşısında henüz caydırıcı yaptırımla karşılaşmış değil.