Baldur fabrikasında TİS talebiyle 60 gündür devam eden greve rağmen işçi alımı yapılarak devam ettirilen üretim mahkeme kararıyla yasadışı sayıldı. Karara göre fabrikada üretim durdurulacak ve mal sevkıyatı engellenecek.

Grev kırıcılığına yargı bu kez geçit vermedi

EMEK SERVİSİ

Kocaeli 5. İş Mahkemesi Kocaeli’de faaliyet gösteren Baldur Süspansiyon fabrikası patronunun grev kırıcılığı yaptığına hükmetti. Karara göre greve rağmen yapılan üretim durdurulacak, grev süresince üretilen malların teslimatı engellenecek ve grev alanıyla fabrikayı birbirinden ayıran çitler kaldırılacak. Baldur Süspansiyon fabrikasında işçilerin Birleşik Metal-İş Sendikası’nda örgütlenip Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yetki aldıktan sonra toplu sözleşme talebiyle başlattıkları grev 60’ıncı gününü geride bıraktı. Mercedes kamyon fabrikasına üretim yapan Baldur patronu ise grevdeki işçilerin yerine 12 işçi alıp üretime devam etti. Ayrıca işçilerin grev yaptıkları alandan fabrikayı görememeleri için suni çimlerle kaplı demir çitleri fabrikanın etrafına yerleştirdi. Ayrıca 2 beyaz yakalı çalışan da üretime dahil oldu.


GREVDE ÜRETİM YASADIŞI

Sendika grev kırıcılığı yapıldığı gerekçesiyle fabrikaya dava açtı. Kocaeli 5. İş Mahkemesi’nin verdiği kararda Baldur işvereninin grev kırıcılığı yaptığına değinilerek şu hüküm verildi:

♦ İhtiyati tedbir talebinin kabulü ile işe alınan 12 işçinin, greve katılan işçilerin işlerini yapmasının engellenmesine,

♦ Grevde olan işçilerin işlerinin başka çalışan tarafından yaptırılmasının engellenmesine,

♦ Izan Medel Caller ve Manel Ribels İvars isimli beyaz yakalı çalışanlar ile diğer beyaz yakalı çalışanların üretim alanına gelerek grevdeki işçilerin işlerini yapmalarının engellenmesine,

♦ Yasa dışı yollar ile yapılacak ürün giriş ve çıkışlarının engellenmesine, grev gözcülerinin greve aykırı bir durum yaşanıp yaşanmadığını gözlemleyebilmeleri için fabrika bahçesinin ve girişinin rahat bir şekilde görülebileceği kadar bir alandan suni çim çitlerin kaldırılmasına,

♦ Kararın infazı için Gebze İcra Müdürlüğü’nün ve Çayırova İlçe Emniyet Müdürlüğü’nün görevlendirilmesine karar verildi.”

UMUDUMUZ ARTTI

Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu ise şu değerlendirmede bulundu: “Türkiye’de hukuksuzluktan beslenen bir işleyiş var. Yasal boşlukların arkasına yaslanıyorlar ve olabildiğince grev kırmaya çalışıyorlar. Bu karar işverenin şu ana kadar yapmış olduğu hukuksuzlukları engelleyici nitelikte. Bu sevindirici tabi. Ancak içeride kod 29 ile çıkarttığı işçiler var. Bu işçilerin yerine yenisi alındı. Bu tarz girişimlere Valilik ve emniyet göz yumuyor. Büyük oranda Mercedes kamyon fabrikasına iş yaptığı ve orada da üretimde azalma olduğu için işveren biraz eli rahat davrandı. Ama biz zaten bu işin kısa sürede çözülmeyeceğini biliyorduk birkaç ayı göze almıştık. İşverenin sıkışacağı zaman da geliyor. İşçi arkadaşlarımız da grevlerini kararlı şekilde sürdürüyor. Bizim, bu saatten sonra işçi arkadaşlarımızın taleplerinin çözüleceğine yönelik umutlarımız arttı.”