Bu ülkenin OHAL ile idare edildiği dönemler bizim OHAL kararlarını uyguladığımız dönemler gibi değildi. O zaman fabrikalar sürekli greve giderdi. Tüm sanayi kesimine seslenmek isterim 7. OHAL dahil bir fabrikada grev söz konusu mu?”

Cumhurbaşkanı, OHAL’i böyle savundu son olarak.

Bu konuşmanın yapıldığı hafta, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi başta olmak üzere emek örgütleri de Dünya Çalışma Güvenliği ve Sağlığı Günü olan 28 Nisan’ın ‘İş Cinayetlerinde Ölenleri Anma ve Yas Günü’ ilan edilmesini talep ediyordu.

Çünkü grev yapamayan işçilerden 2006’sı, sadece geçen yıl iş cinayetlerinde hayatını kaybetti.*

Ölenlerden biri Şahin’di. 10 yaşındaydı. Perşembe Pazarı’nda turistlere çiçekten yapılma taç satıyordu, Haliç’e düştü.

Nadide 43 yaşındaydı, İstanbul’da çalıştığı bankada performans yetersizliği nedeniyle unvanı düşürüldü, işsiz kalma korkusuyla itiraz edemedi, beyin kanaması geçirdi.

Mustafa 65 yaşındaydı, Atakum’da inşaatın dördüncü katında çalışırken asansör boşluğuna düştü.

Geçen yıl ölen işçilerden 60’ı ‘çocuk işçiydi.’ Hatta 18’i,15 yaşın altındaydı.

Ölenlerden 88’i de ‘en alttakilerden’, yani mülteci.

İş cinayetlerinde ölenlerin hatırlanmasını, başka işçiler ölmesin diye talep ediyorlar:

“İşçiler ve kamu çalışanları, sanayide ve hizmet sektöründe çalışanlar, vasıfsız işçiler ve hekimler/mühendisler, okuma yazma bilmeyenler ve üniversite mezunları… Tüm emekçiler çalışırken sağlıklarını kaybetme riskiyle karşı karşıya. Kayıplarımız bazen bel ağrısı, bazen parmaklarda uyuşma, bazen uzuv kaybı, bazen de canımız. Ülkede tespit edilebildiği kadarıyla her yıl en az 2 bin işçiyi yasalarda ‘iş kazası’ olarak tanımlanan ani gelişen olaylar sonucunda kaybediyoruz. Çok daha fazla işçi ise işyerlerindeki sağlıksız ortamlar ve çalışmalardan kaynaklanan ve gelişimi uzun zamana yayılan ‘meslek hastalıkları’, ‘işle ilgili hastalık’ olarak adlandırılan vakalarda kaybediyoruz. Bu vakaların çoğunluğu tespit edilmiyor. Mağdurlara ve ailelerine tazminat ödenmiyor. Sorumlular yargılanmıyor. Aynı çalışma ortamları ve yöntemleri devam ettiriliyor. Her yıl binlerce insan sağlığını ve yaşamını kaybetmeye devam ediyor.”

Bugün 1 Mayıs.

Hayatta olanlar için mücadele günü.

Kutlu olsun.

*http://www.guvenlicalisma.org/index.php?option=com_content&view=article&id=19179:ohalkhk-rejimi-is-cinayetleri-demektir-2017-yilinda-en-az-2006-isci-yasamini-yitirdi&catid=149:is-cinayetleri-raporlari&Itemid=236