Tekirdağ Çorlu’da işverenin grev kırıcılığını engellemek isteyen Bel Karper işçilerine 3’üncü defa 12 bin liralık ceza kesildi. Tekgıda-İş Örgütlenme Uzmanı Yunus Durdu “Bu cezayı gitsinler işverene kessinler” dedi.

Grev yapmak mı yasak, kırmak mı!

EMEK SERVİSİ

Terkidağ Çorlu’da faaliyet gösteren Bel Karper firmasında, 109 gündür grevde olan işçilere grev kırıcılığını engellemek istedikleri için 3’üncü kez ceza kesildi. Tekgıda-İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Yunus Durdu 36 bin lira tutan cezalarla ilgili “Bu cezayı gitsinler işverene kessinler. Biz ödemeyeceğiz” diye konuştu.

Tekgıda-İş Sendikası’nda örgütlü Bel Karper işçileri toplu sözleşme talebiyle başlattıkları grevde 109 günü geride bıraktı. Fabrikada ise patron dışarıdan kayıtdışı işçi getirerek üretimi devam ettirmeye çalışıyor. Grevdeki işçiler fabrikaya kayıtdışı işçi taşıyan servislerin önünü keserek durdukları için ise 3’üncü para cezasıyla karşılaştı. Her biri 12 bin liradan toplan 36 bin lira para cezası kesildi.

Grev kırıcılığına dair konuşan Sendika Örgütlenme Uzmanı Yunus Durdu ise yapılanın hukuksuz olduğunu belirtti. Grevdeki fabrikada dışarıdan işçi getirilerek üretimin devam ettirilmesin yasal olmadığını hatırlatan Durdu şöyle konuştu: “İşveren burada ısrarla kaçak işçileri getiriyor. Bu işçileri taşıdığı servisin içerisinde üretimde olmayan ama çalışmaya devam eden diğer personeli de koyarak bizi haksız düşürmeye çalışıyor. Kaymakam ise talimat vererek jandarmayı gönderiyor ve para cezası kestiriyor.”

İşverenin hukuksuzluğu Türkiye’ye özgü

Grev kırıcılığına karşı işverene herhangi bir yaptırımda bulunulmadığının altını çizen Durdu sözlerine şöyle devam etti: “Bel Karper Fransız firması. Bu firma faaliyet gösterdiği diğer bütün ülkelerde sendikal hakka saygı duymuş, sendikayı tanımış. Burada Çalışma Bakanlığı’nın sözünü verdiği yetkiyi tanımayarak hukuksuzluk yapıyor. Grevi kırarak yasaları çiğniyor. Ama devletin yetkilileri Tekirdağ Valisi, Çorlu kaymakamı yasaları işletmekle hükümlü yetkililer bunu engellemiyor, şirketi koruyor. Şirketi koruyan kaymakam, vali işçiyi korumak ve yasaları işlemekle de yükümlü. Kendilerine gelmelerini ve görevlerini yerine getirmeleri konusunda uyarıyoruz. Bel Karper işvereninin bu hukuksuzluğuna eşlik etmesinler.”

Durdu son olarak şunları söyledi: “Madem işveren hukuksuzluk yapabiliyor o zaman biz de yapalım. Ama biz meşru şekilde hakkımız olanı istiyoruz. Bize ceza kestiler. Bu cezayı gitsinler yasaları çiğneyen işveren kessinler. Biz bu parayı ödemeyeceğiz.”