Grev yasağına tepki yağdı

Metal işkolunda faaliyet gösteren 180 işyerinden 130 bin işçinin grevinin yasaklanmasına tepki yağdı. Twitter’da #GrevYasağınıTanımıyoruz etiketi saatlerce en çok konuşulan konular (TT) listesinde üst sıralarda yer aldı. Yasağa emek örgütleri ile siyasi partilerden de tepki geldi. Yapılan açıklamalarda, grevin ‘milli güvenlik’ gerekçesiyle yasaklanmasının kabul edilemez olduğu belirtildi.

DİSK: Dertleri patronların güvenliği

Bu grevin yasaklanmasıyla hükümetin Türkiye tarihinin en büyük grev yasağına imza attığını belirten DİSK Genel Başkanı Kani Beko, yazılı açıklamasında şunları kaydetti:

“Bir kez daha anlaşılmıştır ki grev yasaklarının gerekçesi milli güvenlik değildir. Gerçek amaç, işçinin evine götüreceği ekmeği işverenin insafına bırakmaktır! Anlaşılmıştır ki, milli güvenlik dedikleri sadece ve sadece patronların güvenliğidir. ‘OHAL’i millete karşı ilan etmedik’ diyenler, OHAL’i ve grev yasaklarını millete karşı bir silah olarak kullanmaya devam etmektedir.”

Grev yasaklarının Anayasa’nın açıkça ayaklar altına alınması anlamına geldiğini vurgulayan Beko, “İşçiler bu hukuksuzluğa, bu adaletsizliğe teslim olmayacaktır. Birleşik Metal-İş sendikamıza üye metal işçileri, MESS’e ve kamuoyuna grev yasağını tanımayacaklarını ilan etmiştir. Birleşik Metal-İş sendikamızın ve metal işçilerinin grev kararlılığını selamlıyor, işçileri milletten saymayan, onların ekmek talebini tehdit olarak gören ve yalnızca patronların güvenliğini düşünen grev yasakçılarına ve grev yasaklarına karşı işçi sınıfının birliğini ve dayanışmasını yükseltiyoruz!” dedi.

KESK: Metal işçilerinin yanındayız

KESK’ten yapılan yazılı açıklamada, patron sendikasının imdadına yine AKP hükümetinin koştuğu belirtilerek, “Oysa Türkiye’de milli güvenliği bozanlar ne işçiler ne emekçilerdir. Sefalet zamlarına, kölece çalışma koşullarına karşı insanca çalışma ve yaşama talep eden metal işçilerinin grev hakkının ‘milli güvenliği bozucu nitelikte’ denilerek yasaklanması kabul edilemez” denildi. Açıklamada şu ifadeler de yer aldı: “OHAL-KHK rejimi ile ihraç edilen 4 bin 218 yönetici ve üyesi şahsında sendikal mücadelesi hedef alınan bir konfederasyon olarak, KESK olarak, metal işçilerinin anayasal hakkı olan grevin yasaklanmasını kınıyoruz. Anayasal bir hakkın kullanılmasının böylesine pervasızca engellenmesine karşı metal işçilerinin hak arama mücadelesinin yanındayız.”

Nakliyat-İş: İşçi düşmanlığı!

DİSK Nakliyat-İş Sendikası’ndan yapılan açıklamada, 130 bin metal işçisinin grevinin yasaklanmasının işçi düşmanlığı olduğu vurgulandı. Açıklamada, bu yasaklamaların Anayasa’ya ve ILO sözleşmelerine aykırı olduğu belirtilerek, “Bundan dolayı işçi düşmanlığına, bu yasaklamalara karşı direnmek, mücadele etmek meşrudur. Sendikamız, direnen metal işçileri ile her zaman dayanışma içerisinde olacaktır” denildi.

ÖDP: OHAL yasaklarına HAYIR!

Metal işçilerinin grevinin yasaklanmasına bir tepki de ÖDP’den geldi. ÖDP İşçi-Emekçi Çalışma Grubu’ndan yapılan açıklamada, AKP’nin milli güvenlik bahanesiyle bir kez daha sermayenin ihtiyaçları doğrultusunda hareket ettiği belirtildi.

Açıklamada şöyle denildi: “Emekçilerin artan hayat pahalılığına karşı ekonomik ve sosyal haklar elde etme, güvencesizlik dayatmasına karşı güvenceli çalışma talebinin milli güvenlikle ilgisinin olmadığı ortadadır. ‘OHAL’i grev yasaklamak için kullanıyoruz’ diyen AKP Genel Başkanı Erdoğan, emekçilere patronlardan yana olan sınıfsal duruşunu bu grev yasağıyla bir kez daha göstermiştir. Patronların metal işçilerine toplu sözleşme masasında sunduğu gayriciddi tekliflerin nedeni ise bu grev yasağıyla beraber net şekilde anlaşılmıştır.”

‘Dayanışmayı büyütelim’

Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye işçilerin geçen yıl EMİS’e bağlı işyerlerinde yasağı tanımayarak grevi sürdürdüğüne ve kazanım elde ettiğine dikkat çekilen açıklamada, “MESS grup sözleşme sürecinde de grev yasaklarını tanımama ve diğer sendikalara birlikte davranma çağrısı yapan Birleşik Metal-İş’in bu çağrısı, metal işçileri ve sınıf hareketi için anlamlı bir yerde durmaktadır. Bugün tüm emek dostlarına düşen görev, bu iradeyle dayanışmayı büyütmektir. ÖDP olarak dayanışmayı büyütmek için sorumluluk alacağımızı tüm kamuoyuna açıklıyor ve metal işçilerinin mücadelesini selamlıyoruz” ifadeleri kullanıldı.