Greve çıkan işçilere kamyonlu saldırı

DIŞ HABERLER SERVİSİ

İtalya'nın Novara bölgesinde bir grev alanına dalan kamyon sürücüsü bir sendikacıyı aracıyla ezerek katletti. Kargo işçilerinin örgütlü olduğu S.I. Cobas sendikasının koordinatörü 37 yaşındaki Adil Belakhdim saldırıda yaşamını yitirdi. İtalya'da ülke genelinde lojistik ve nakliye işçilerinin grevi kapsamında, Novara'nın Biandrate ilinde Lidl adlı market zincirinin deposu önünde yaklaşık 20 işçi grev gözcüsü olarak bulunuyordu. Bu sırada bir kamyon sürücüsü grev hattına zorla girmek istedi.

İşçilerle sürücü arasında yaşanan tartışmanın ardından kamyon sürücüsü aracını arkasında işçilerin olduğu bariyere doğru hızla sürdü. Olayda, Adil Belakhdim yaşamını yitirirken iki işçinin ise yaralı olarak hastaneye kaldırıldığı aktarıldı. Kaçan sürücü daha sonra yakalanarak gözaltına alındı. S.I. Cobas sendikası yaptığı açıklamada sürücünün deponun dışındaki bariyeri zorlayarak işçilerin üzerine aracını sürdüğünü bildirdi. İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ile görüşmek için Barcelona'da bulunan İtalya Başbakanı Mario Draghi ise "olayın derhal aydınlatılması gerektiği" yönünde açıklama yaparak "çok üzgün" olduğunu söyledi.

DAYANIŞMA MESAJI

Yunanistan'dan Tüm İşçilerin Militan Cephesi (PAME) yazılı bir açıklama yaparak İtalya'da bir sendikacının grev sırasında öldürülmesini kınadı. PAME'den yapılan açıklamada "Bu tür olaylar patronların en şiddetli yüzünü, grevi kırma mekanizmalarını ve işçilerin grev hakkına karşı baskılarını ortaya koyuyor" denildi. Yunanistan hükümetinin de grev hatlarını ve sendikal eylemi kriminalize ederek grevleri yasaklamak istediğini belirten PAME, "Adil Belakhdim yaşam için, sınıfının hakları için mücadele ederken öldürüldü. İtalyan sendikaları İtalya genelinde patron şiddetine karşı iki saatlik iş bırakmayla karşılık veriyorlar" açıklaması yaptı.