15-16 Haziran Direnişi’nin 50’nci yılında ülkenin dört bir yanında sokaklara çıkan işçiler, kıdem tazminatı hakkının gasp edilmek istenmesini protesto etti. “Grevse grev, direnişse direniş!” diyen işçiler, tüm konfederasyonlara ortak mücadele çağrısı yaptı

Grevse grev, direnişse direniş!

HABER MERKEZİ

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) adı altında kıdem tazminatı hakkının gasp edilmek istenmesine karşı tepkiler büyüyor. Farklı işkollarından, sendikalardan işçiler 15-16 Haziran Direnişi’nin 50’nci yıldönümünde yurdun dört bir yanında eylemler yaparak hükümeti uyardı. “Geleceğimizi kimsenin çalmasına izin vermeyeceğiz. Grevse grev, direnişse direniş!” diyen işçiler, tüm konfederasyonları ve emek güçlerini ortak mücadeleye çağırdı.

CEVABIMIZ SERT OLACAK

grevse-grev-direnisse-direnis-745125-1.

Zonguldak’taki maden işçileri de kıdem tazminatının fona devredilmek istenmesine tepki gösterdi. Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Hakan Yeşil, dün Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Üzülmez Müessesesi’nde çalışan maden işçilerini ziyaret etti. Kuyu başında madencilere seslenen Yeşil, “84 yıllık kazanımımız, hakkımız olan kıdem tazminatı, kırmızı çizgimizdir. Kıdem tazminatımızı bugüne kadar kimseye vermedik, bundan sonra da vermeyeceğiz. Bu genel grev sebebidir. Hükümet çalışmalarını şu an yapıyor; ama biz de sert bir şekilde cevap vermek için hazırlığımızı yapıyoruz. Sizler de hazırlıklı olun” dedi.

Yeşil’in konuşması sırasında madenciler, “Kıdeme uzanan eller kırılsın”, “Kıdem tazminatı hakkımız, söke söke alırız” sloganları attı.

ORTAK BİR MÜCADELE HATTI ŞART

grevse-grev-direnisse-direnis-745126-1.

Türk-İş, Hak-İş ve DİSK’e bağlı sendikaların oluşturduğu İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu’nun (İSŞP) çağrısıyla bir araya gelen işçiler, kıdem tazminatının fona devredilmesine karşı birleşik mücadele çağrısı yaptı.

İstanbul Bakırköy Meydanı’nda yapılan eylemde sık sık “Yaşasın 15-16 Haziran direnişimiz”, “Hükümet şaşırma sabrımızı taşırma”, “Kıdem hakkımız gasp edilemez” sloganları atıldı. Çevredeki yurttaşların da alkışlarla destek verdiği eylemde konuşan Belediye-İş İstanbul 2 No’lu Şube Başkanı Erol Özdemir, şunları söyledi:

“Kıdem tazminatıyla ilgili iki formülden söz ediliyor. İşçi 60 yaşına kadar fondan para alamasın, o zaman gelirse de ancak bir kısmını alsın gibi akla hayale aykırı öneriler sunuluyor. Özündeki mantık, en temel hakkımız olan kıdem hakkını gasp etmek. Türkiye işçi sınıfının bu saldırıları engelleyecek gücü vardır. Artık ‘yapmayın, etmeyin’ demenin zamanı geçmiştir. Kıdem hakkımızı korumak için işçi ve emekçileri sendikalarda birleşmeye ve ortak mücadele etmeye çağırıyoruz. Konfederasyonlarımıza çağrımızdır: Vakit geç olmadan ortak bir mücadele hattı oluşturmalıyız.”


AKP’NİN KIDEMİ YETMEZ

AYCAN KARADAĞ

İzmir’de DİSK Ege Bölge Temsilciliği, Türkiye işçi sınıfı tarihinin en büyük direnişlerinden olan 15-16 Haziran Direnişi’nin 50’nci yıldönümü nedeniyle dün Konak’ta eylemdeydi. DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, “15-16 Haziran, örgütlü-örgütsüz işçi sınıfının ayağa kalkıp ‘Artık yeter!’ dediği bir direniş günüdür” dedi.

Kıdem tazminatına da değinen Sarı, şunları kaydetti: “DİSK olarak kıdem tazminatı konusunda bir müzakere sürecinin parçası değiliz, bu son derece hukuksuz ve eşitsiz bir süreç. Kıdem tazminatını işveren yükümlülüğü olmaktan çıkaracak, son ücret ile bağını koparacak, iş güvencesi dayanağı olmaktan çıkaracak her türlü dayatma, bir müzakerenin değil, ancak mücadelenin konusu olabilir.”

Kıdem tazminatının sadece dünün ve bugünün değil, geleceğin de kazanımı olduğunu vurgulayan Memiş, “Geleceğimizi kimsenin çalmasına izin vermeyeceğiz. Grevse grev, direnişse direniş! Bu yanlıştan dönülmezse sokaklar işçilerin olacaktır! 100 yıllık kazanımımız olan kıdem tazminatını kaldırmaya AKP’nin kıdemi yetmez” diye konuştu.