Hint-Pasifik’teki etkinlik mücadelesinin karşı karşıya getirdiği ABD ve Çin’in savunma bakanları Kamboçya’da buluştu. Bakanlar ‘gri bölge’ uyarısı yaptı.

Gri bölge uyarısı
Fotoğraf: Depo Photos

Dış Haberler

Hint-Pasifik bölgesinde jeopolitik gerilim düşmezken ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ve Çin Savunma Bakanı Vey Fınghı, Kamboçya’nın Siem Reap kentinde görüştü. Güneydoğu Asya Uluslar Birliği’nin (ASEAN) savunma bakanları toplantısının yapıldığı kentteki özel buluşmada iki bakan Hint-Pasifik bölgesindeki gelişmeleri ele aldı.

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Pat Ryder, Austin’in mevkiidaşına Çin ordusuna ait askeri araçların Hint-Pasifik bölgesinde artan tehlikeli hareketlerinden duyduğu endişeyi dile getirdiğini aktardı. Austin’in, "Stratejik risklerin azaltılması ve operasyonel güvenliğin sağlanması için somut diyaloğa ihtiyaç duyulduğunu" ifade ettiği kaydedildi. İki bakanın buluşması ABD ve Çin devlet başkanlarının, geçen hafta G20 Zirvesi’nde yaptıkları görüşmenin ardından geldi. ABD müttefiki Avustralya ve Kanada, Çin’e ait uçak ve gemilerin kendi silahlı kuvvetlerine Pasifik’te tehlikeli müdahalelerde bulunduğunu ileri sürüyor. Pekin ise ABD ve müttefiklerinin bölgede provokasyonlar yaptığı iddiasında.

İPLER GERİLMİŞTİ

Lloyd ve Vey’in 90 dakika süren görüşmesi ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin ağustos başında Tayvan’ı ziyareti nedeniyle iki ülke arasında yaşanan gerilimin ardından bakanlar arasındaki ilk doğrudan temas oldu. Çin, ziyaretin ABD ile başta savunma görüşmeleri olmak üzere bir dizi ikili diyalog ve danışma mekanizmasını iptal etmiş veya durdurmuştu. İki bakan son olarak haziran ayında Singapur’da yüz yüze buluşmuştu.

Washington ile Pekin arasındaki etkinlik mücadelesi tırmanırken ABD Hint-Pasifik Kuvvetleri (INDOPACOM), bölgede Uzay Kuvvetleri Komutanlığı kuracağını duyurdu. Yeni komutanlığın Çin ve Kuzey Kore’nin balistik füze tehditlerine karşı ABD savunma kapasitesini artırması amaçlıyor. INDOPACOM, komutanlığın bugün düzenlenecek törenle tanıtılacağını duyurdu. ABD Uzay Kuvvetleri, Aralık 2019’da ülkenin uzaydaki çıkarlarını korumak ve uzay operasyonlarını yürütmek misyonuyla kurulmuştu.

‘Gri Bölge’ (Gray Zone) kavramı, sıcak çatışmaya girmeden düşmanı geriletme demek. Askeri terminolojide savaşla barış arasındaki çizginin bulanıklaşmasını ve belirsizliği ifade ediyor.