Yeşilyurt Belediyesi’nin gri pasaportla Almanya’ya gönderdiği 43 kişinin geri dönmemesiyle ilgili yürütülen soruşturma izni, Danıştay tarafından kaldırıldı.

Gri pasaportlular için aklama kararı verildi
Fotoğraf: AA

Haber Merkezi

Malatya Yeşilyurt Belediyesi tarafından gri pasaportla Almanya'ya gönderilen 45 kişiden 43'ünün geri dönmemesiyle ilgili yürütülen soruşturmayla ilgili Danıştay kararını verdi. Danıştay 1. Dairesi tarafından Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar ve 3 belediye çalışanı hakkında İçişleri Bakanlığı’nın verdiği soruşturma izninin kaldırılması oy çokluğuyla kabul edildi.

İKİ ÜYEDEN ŞERH

HaberTürk’te yer alan habere göre ‘Gri pasaport skandalı’ olarak Türkiye ve Almanya gündemine oturan ‘insan kaçakçılığı’na ilişkin İçişleri Bakanlığı tarafından Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, başkan yardımcıları Bekir Karakuş ve Şahin Özer ile Temizlik İşleri Müdür Vekili İsa Yumuk hakkında verilen idari soruşturma izni, Danıştay 1. Dairesi tarafından oy çokluğu ile kaldırıldı. Danıştay kararında, olaydan Malatya Valiliği sorumlu tutuldu. İki üye ise, çoğunluğun kararına karşı muhalefet şerhi koydu ve gerekçelerini karara yazdı. Muhalefet şerhi koyan 2 üye, kararda söz konusu derneğin kamu yararına çalışan dernek statüsünü taşımadığı, dernekle mevzuata aykırı ve mülki idare amirinin izni olmaksızın protokoller imzalandığını belirtti. Üyeler, belediye çalışanı ve irtibatı olmayan toplam 96 kişinin Almanya'ya seyahati için protokoller imzalanarak bu kişilerin hizmet damgalı pasaport almalarının ve kolaylıkla yurtdışına çıkmalarının sağlandığını kaydetti.

Belediye tarafından Malatya Kişisel Gelişim Dünyası Derneği üyeleri "Çevreye Duyarlı Bireyler Yetiştirmek" adlı proje kapsamında gri pasaportla Almanya'ya gönderilmiş, ancak 45 kişiden 43'ünün geri dönmediği ortaya çıkmıştı. Yaşananların üzerine bakanlığın soruşturma izni kararına, Başkan Çınar ve diğer 3 kişi itiraz etmişti.

‘KİMSE SUÇLU DEĞİL’

Karara tepki gösteren CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba; “Burada hem hukuka olan güven bitmiştir hem de İçişleri Bakanlığı bu konuda görevini yapmayarak sınıfta kalmıştır" dedi. Ağbaba, şunları dile getirdi: “Organize bir olay. Bir ayağı Almanya’da bir ayağı Bingöl’de bir ayağı Malatya’da. Şimdi kimse suçlu değil. Olay bir koku gibi Türkiye’ye yayıldı. Hepsinin de bu işte parmağı var. Bunun takipçisi olacağımızı söyleyelim. Bunu Meclis’te ve diğer platformlarda dile getireceğiz. Ama tuzun koktuğu bir yerle karşı karşıyayız.”