Döviz kurunda yaşanan yükseliş, ilaç sektöründe sıkıntı yaratmaya devam ediyor. Ölümcül sonuçlara yol açabilen gribi önleyici aşı bulunmuyor. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası’ndan Saydan, “Eczanelerimize gelen aşı sayısı 3-5 tane” dedi.w

Grip aşısı bulunmuyor: Kriz hasta ediyor
BURCU CANSU
Yüksek kur artışı nedeniyle ilaç depolarında grip aşısı sıkıntısı başladı. İlaçta belirlenen sabit kur oranının 3,40’ta sabitlenmesi ve reel avro kurunun 6,54’e yükselmesi ile aradaki makas açıldı. Sabit kur üzerinden anlaşma yapan ilaç üreticileri, kur artışından kaynaklanan maliyete katlanmamak için Türkiye’ye sınırlı satış yapmaya başladı. Bu da birçok ilaçta olduğu gibi grip aşısında da sıkıntıya yol açtı.

Dünya Sağlık Örgütü yetkililerinin, ciddi risklere ve yıkıma yol açabilecek yeni bir küresel grip salgınının kaçınılmaz olduğunu açıklamasına karşın eczanelerde ve ecza depolarında yeterli miktarda grip aşısı bulunmuyor. Risk altında olan gebeler, 6 ay-2 yaş arası çocuklar, 65 yaş üstü, astım, kronik kalp veya akciğer hastalığı olanlar ve sağlık çalışanları havaların soğuması ile birlikte grip tehdidi ile karşı karşıya kaldı.

Sağlık Bakanlığı’nın “Grip aşısı olun” uyarılarını dikkate alan yurttaşlar soluğu eczanelerde almaya başladı. Bulaşıcı bir solunum yolu hastalığı olan gripten korunmak amacıyla aşı almak için eczanelere giden yurttaşlar genellikle “yok” yanıtı ile karşılaşıyor.

3-5 TANE GELİYOR

Eczanelerde yeterince grip aşısı bulunmaması ile ilgili olarak Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Nurten Saydan, “Eczanelerimize gelen aşı sayısı üç, beş tane” dedi. Grip aşılarının, grip salgını başlamadan önce yaptırılması gerektiğinin önemine dikkat çeken Saydan, “Son yıllarda ülkemizin aldığı göçler nedeniyle ülke genelinde yurttaşların bağışıklık sistemi olumsuz etkilendi. Dolayısıyla artık aşılanma her zamankinden daha da önemli. Vatandaşlarımız grip salgını gelmeden kendilerini korumaya almak için eczanelerimize geliyorlar ama aşıların tedariğinde sorun yaşıyoruz. Bu soruna bir an önce çözüm bulunması gerekiyor” diye konuştu. Risk grubundaki hastaların hekim reçetesi ile grip aşısını ücretsiz aldığını belirten Saydan, diğer yurttaşların ise grip aşılarına 72 lira 64 kuruş ödeyerek ulaşabileceğini söyledi.

‘AŞIYA ULAŞAMIYORUM’

“Şikayetvar” adlı sitede de yurttaşların grip aşısı bulamamalarına ilişkin mesajları yer alıyor. Eczane eczane dolaşmasına karşın aşı alamadığını anlatan bir yurttaş, şunları yazdı: “Paramızla bile bulamıyoruz aşıyı. Çünkü ortada aşı diye bir şey yok.”