Grip aşısının geçen yıldan fazla ithal etmeyen Sağlık Bakanlığı, aşı yapılacakları sınırladı. İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, Sağlık Bakanlığı’nı aylar öncesinden uyardıklarını ancak uyarılarının dikkate alınmadığını söyledi.

Grip aşısı krize yol açacak

BİRGÜN EGE

Covid-19 salgını sürecinde zatürre aşısı krizine şimdi de grip aşısı krizi eklendi. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) “Grip aşısı olunmalı” çağrısı ile sağlık meslek örgütlerinin ithal edilecek grip aşısı miktarının artırılması uyarılarını önemsemeyen Sağlık Bakanlığı, çözümü aşı yapılacakları sınırlamakta buldu.

1,5 milyon aşının yakın zamanda ecza depolarına dağıtılarak, ‘seçilen’ hastalara verilmesi bekleniyor. Ülke genelinde 7,5 milyon 65 yaş üstü, 25 milyon kronik hasta bulunması nedeniyle 1,5 milyon aşı için "hasta seçimi” konusunda da ciddi bir kriz yaşanacağı öngörülüyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, “Aylar önce TTB ve İzmir Tabip Odası olarak Sağlık Bakanlığı’nı uyarmış, yaklaşan sonbaharla birlikte ortaya çıkacak sorunlar konusunda şimdiden hazırlık yapılmasını istemiştik. Sonbahar ile birlikte kapalı ortamlara geçişin her yıl olduğu gibi grip ve grip benzeri hastalıklarda salgınlara yola açacağını, bu sene Covid -19 pandemisi nedeniyle konunun daha riskli bir hal alabileceğini belirtmiştik. Bilim insanları grip ve Covid- 19 hastalığının birlikte geçirilmesinin dramatik sonuçlara yol açabileceğini öngörmekteler” dedi.

"ÇOK DAHA FAZLA SAYIDA AŞIYA GEREKSİNİM VAR"

Grip aşısının gripten korunmada belli bir koruyuculuk sağladığını ifade eden Dr. Çamlı, “Grip aşısı Bilim Kurulu üyeleri tarafından oldukça geniş bir kesime önerilmektedir. Dış ülkelerden sipariş edilen bu aşının yeterince stoklanması konusunda uyarılarımızı yapmıştık. Herhangi bir resmi açıklama yapılmamasına karşın duyumlarımıza göre 1,3 milyon aşı siparişi yapılmıştır. Bu dozda aşının sadece 65 yaş üstü vatandaşlarımızın sayısının 9 milyon olduğu göz önüne alındığında yeterli olmayacağı kesindir. Enfeksiyon bulaşı açısından yüksek riskli meslek grubu olan sağlık çalışanlarının sayısı bile 1 milyondan fazladır. 65 yaş üstü veya kronik hastalığı olan, obez olan, fabrika kışla bakımevi gibi toplu yaşam alanlarında bulunan milyonlarca vatandaşımız göz önüne alındığında çok daha fazla sayıda aşıya gereksinim olduğu bir gerçektir. Bu aşılar için Aile Sağlığı Merkezlerine gelen ve belki de aşı olamayacak vatandaşlar sağlık çalışanları ile karşı karşıya gelecek, ortaya çıkacak kaos, sağlıkta şiddete yol açacaktır” ifadelerini kullandı.

Bir zamanlar aşı üreten bir ülkede böyle şeylerin yaşanabilecek olmasının üzücü olduğunu dile getiren Dr. Çamlı, şunları söyledi: “Sağlık bakanlığının ivedilikle bir açıklama yapması gelen temin edilen aşı miktarı kamuoyu ile paylaşılmalıdır. Avrupa birliği ülkelerinin 200 milyon doz, 67 milyon nüfuslu İngiltere’nin 30 milyon doz, İran’ın ise 7,5 milyon doz aşı temin ettiği haberleri medyada yer almıştır. Buna karşın ülkemizin 1,3 milyon doz aşı temininin gerekçeleri, temin edilen aşının kimlere yapılacağı konusunda kamuoyunun bilgilendirilmesi gerekmektedir. Grip aşısının hangi risk gruplarına, nasıl ve nerede dağıtılacağı şeffaf bir biçimde tüm ana akım medya olanakları kullanılarak topluma anlatılmalı, yaşanabilecek krizde sağlık çalışanlarının sorumlu ve yetkili olmadığı vurgulanmalıdır.”