Grip aşısında yine en başa dönüldü

■ Berkay SAĞOL

Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan duyuruda, temin edilen grip aşılarının eczanelerden vatandaşlara ücretsiz olarak verileceği, bunun için vatandaşların daha önce olduğu gibi e-Nabız’dan durumlarını kontrol ederek, reçeteleriyle eczanelere başvurmaları gerektiği belirtildi.

Mevsimsel grip aşısının uygulanmasında geç kalındığını ifade eden İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, “Her sene eylül, ekim ve kasım ayında mevsimsel grip aşısı olunuyordu ancak bu sene hem talebin fazla olması hem de Türkiye’nin talep ettiği miktardan çok daha altında aşı gönderilmesi nedeniyle gecikmeler oldu” dedi.


Bakanlığın bu gelen aşının vurulması süreci için dolambaçlı bir yol seçtiğini belirten Sayılkan, “Önce aile hekimleri üzerinden planlandı, sonra aşıların ASM’lerde saklanması ve ulaştırılması konusunda ciddi sıkıntılar çıkınca bu iş tekrar eczane depolarına döndü. Bu oldukça uzun ve karışık bir süreç. Aşıların soğuk zincirle taşınması gerekiyor, ulaşımda sıkıntı olmaması gerekiyor. Bu kadar çok dolaştırılması doğru değil. Zatürree aşılarında olduğu gibi randevu sistemiyle aile hekimlerine giderek aşılar yapılabilir.”